Support

Oavsett vilken idrott man väljer så behövs det ett team. Även i sporter där man tävlar enskilt. För fotbollskillarna är det uppenbart ett team som leder till framgången, men vilka består teamet av om dom inte är 'på banan'?

Fans är alltid trevligt, kanske mindre viktiga för ryttare, men mer viktiga för fotbollen skulle jag gissa. Ingen som vill se matcherna - ingen inkomst, sponsorerna har ingen att göra reklamen för och ingen betalar inträde. Fansen kan man säga är en del av sponsringen. Men dom behövs ju givetvis där för att hålla humöret uppe!

Tränaren är uppenbar teammedlem, ingen blir bäst helt på egen hand, någonstans ifrån måste man lära sig! Dock kan man råka ut för mindre seriösa tränare som inte alltid är där för att förbättra, utan bara för att göra en glad... Men komma med uppmuntrande tillrop varannan minut kan man hyra in lillebror till, så där får man vara lite kritisk. Kolla upp tränarens meriter.

Sjukvårdare måste finnas till hands. Om Carolina K. skulle stuka foten så behövs det en bra läkare som kan tejpa om och ge bästa möjliga vård så att hon så snart som möjligt kan återgå till banan. Hon kan även behöva en massör eller kiropraktor för att säkert vara i toppform. Dessa finns även för hästar, det finns ännu en titel man kan anlita, equiterapeut. En som måste finnas i bilden, sjuk eller inte, är hovslagaren och han är nog viktigast. Han kan antingen göra din häst snäppet bättre än han är född eller göra hästen oridbar... Så välj med omsorg! (och passa på att fråga, så du vet varför han gör som han gör)

Sponsorn finns oftast (i ridsportvärlden) i form av mamma och pappa, den som betalar hästen, driften för den, tävlingarna och fikat på tävlingen. Men är man duktig nog så kan man få en 'riktig' sponsor. I hästvärlden kan det vara i form av en uppfödare eller hästhandlare som förser dig med bra hästmaterial. (Men även här kan dom förekomma i form av en förälder).

Mamma och pappa, dom förmodligen mest bortglömda och mest betydelsefulla av dom alla. Den som ägnar hundratals om inte tusentals med timmar i bilen, mil efter mil. Den som ser till att dina grejer är iordning och att du äter ordentligt för träningen. Den som tålmodigt väntar tills du surat klart efter ett dåligt pass och hjälper dig iordning igen. Den som ofta klär i sig alla av ovanstående roller vid ett eller flera tillfällen! Dom hejar på, hjälper dig när du är sjuk (eller ponnyn), ser till att du kommer hel och färdig för dina tävlingar. Ser till att veterinär och hovslagare finns (om dom inte också själva är väldigt kunniga och kan slå på tappskon t.ex. då kan besöken bli färre). Det är oftast dom som betalar kalaset kring tävling och träning. Både bil, släp, bensinen, tränarens avgift eller startavgifterna, även licenserna. Dessutom betalar för fikat på plats.

Många idrottare tackar särskilt sina föräldrar för sina framgångar. Det är lätt att förstå om man vet hur mycket somliga föräldrar gör för sina barn! Det är också värt att reflektera över när man är på väg hem från tävlingen och gör konfetti av protokollet och svär på att lägga av. Dom väntar tålmodigt tills du ryckt upp dig och dom är redo att ta tag i träningen igen så snart du är det. För dom är nog dina största fans, dom vill se dig visa upp dig i arenan igen. Och igen och igen...

/Frida

Kommentarer
Postat av: Kicki

Vilken heder åt alla sportföräldrar. Som tidigare ponnyförälder får jag tacka och buga för en sådan hyllning!

2012-02-03 @ 09:26:11
URL: http://www.stallbabbel.wordpress.com
Postat av: Kicki

Här är länk till min egen blogg om Ponnyföräldrar.

http://stallbabbel.wordpress.com/2012/02/03/ponnyforaldrar-hederstitel-eller-skallsord/

2012-02-03 @ 10:09:22
URL: http://www.stallbabbel.wordpress.com
Postat av: Sandra

Jättebra skrivit! Stämmer in på min mamma & pappa <3

2012-09-13 @ 09:00:57
URL: http://motosidressyr.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0