Nästa tårta!

Idag har jag varit på Stockholms läns Ridsportförbunds årsmöte. På plats från förbundsstyrelsen var Anders och från det centrala kansliet kom Jana. Efter deras presentation tog sittande ordförande, Jörgen Jarleman, över och berättade bland annat att antalet unga medlemmar (under 26 år) i Stockholm är hela 72%, mot 65% totalt i förbundet. Häftigt!

Här kommer den obligatoriska tårtbilden (tårtan var supergod!) och lite andra bilder.





Anders smakar sin fjärde jubileumstårta


Smörgåstårta först!


Det delades ut priser med lite söderhavstema! In under palmen!


/Jennie

Mål strategier och mer ridsportare.

Tjena!

Idag har jag tillbringat dagen i ett konferensrum men inte med ridsporten utan i mitt vanliga jobb. Jag är relativt ny i företaget och går därför en introduktionsutbildning i två dagar.

Idag pratades det mycket om mål och strategier. Någonting som jag tror att alla som jobbat med "ung och aktiv" känner till.

Det som slog mig var att jag har så oerhört mycket att tacka ridsporten för, eftersom man på många sätt arbetar med mål och strategier på samma sätt i ett världsledande företag som i en ridklubb. Därför fick jag inte så många aha- upplevelse under dagen utan mer igenkänning. Dessutom träffade jag en gammal ridsportbekant. Utan att ens veta att vi arbetar på samma företag hamnade vi bredvid varandra i salen. Stora planer smiddes i kafferasten och kanske rullar företagets egna hästsektion igång redan till hösten.

/ Klara, som premiär mobilbloggar!


En helg i ridsportens tjänst!

Tja Tja Bloggen!

I fredagskväll efter jobbet hoppade jag på tåget till Gävle för att besöka Gävleborgsdistriktets årsmöte. Mötet skulle inte vara förrän på lördagen i Bollnäs så jag passade på att hälsa på en kompis i Gävle.



 Årsmöte. alltid lika spännande!



Ännu en jubileumstårta!

Innan jag åkte till Gävle så besökte jag byggmässan med mitt jobb och hittade dessa fantastiska badkar. Jag har precis flyttat och fått badkar vilket är helt fantastiskt..jag badar mycket skulle man kunna uttrycka det milt. Så om Jennie badar ute så lovar jag att ni hittar mig inne i ett badkar, gärna ett som denna.




/ Klara

Proper planning prevents poor performance!

Idag har jag och Eva träffats för att detaljplanera ULK-utbildarträffen som är den 21-22 april. Nu är planeringen klar. Fokus under helgen är trygghetsfrågor, utbildningsdesign och materialet. Det är ett tag sedan materialet "ung och ledare" skrevs och det behöver helt klart uppdateras.

På vägen till t-centralen, där jag skulle möta Eva, så uppstod lite smått kaos för mig. Jag steg på tunnelbanan vid tekniska högskolan efter att ha klivit av Roslagsbanan där. När jag sätter mig ner ser jag en mössa och funderar på hur man kan glömma något på tåget? Jag känner hur paniken kommer krypandes och inser att jag inte har min dator med mig. Dörrarna stängs och jag får kliva av vid nästa station. Åker tillbaka till tekniska, ingen dator på perrongen. Upp till tåget som fortfarande står kvar, genom vagnarna - ingen dator! Jag hittar man som jobbar på Roslagståg som tar mig med till en reception där min dator finns. Puh! Vilken lättnad! Havrepappa kommenterade detta på facebook och påstod att det var ett åldersfenomen och att det från och med nu bara kommer gå utför. Hoppas för guds skull att han inte har rätt!

/Jennie

Världens bästa Eva!


Jag


Post-it lappar förenklar verkligen planeringen! :)

Hedersuppdrag!

Jag är nyss hemkommen från Djursholms Ridklubb där Stockholms läns Ridsportförbunds Ungdomssektion hade sitt årsmöte. Till min stora glädje så ville man ha mig som ordförande för mötet, ett riktigt hedersuppdrag tycker jag! På plats var också Jörgen Jarleman som är ordförande i Stockholms läns Ridsportförbund, han var där för att han ville förmedla hur viktiga alla ungdomar är för ridsporten och att det är det en stor del av jobbet i distriktet går ut på - lyssna på unga och se till att unga har det bra!

Från och med idag har också DUS i Stockholm en ny orförande, Amanda Terring från Nacka Ridklubb. Förutom Amanda så valdes 6 nya ledamöter in och fyra från den styrelsen som satt i år stannar kvar.

Jag hade också nöjet att möta valberedningen efteråt, fem förväntansfulla tjejer som ville dra igång valberedningsarbetet på en gång, kul! Den 4 april ska jag träffa dem och vi ska börja jobba utifrån "Välj smart".

Grattis alla nya DUS:are till era nya uppdrag! Ni är otroligt vikiga för Svensk Ridsport!

/Jennie

Så fina tulpaner fick jag!

Norrbottens Ridsportsgala

Lördagen bjöd ju som sagt även på galakväll. Jag tog några kort under kvällen, men snappade även upp några gammla godingar ur Norrbottens Ridsportsförbunds 40 års utställning...
Den smaskiga tårtan som bjöds på för att fira SvRF 100 år!
Galakvällens förrätt!
Känner ni igen tjejen i bakgrunden? Togs på den första årliga Ridsportsgalan.
En snäppet äldra bild...!
Det var en trevlig kväll med ungefär 170 gäster. På Norrbottens gala delar vi ut priser till segrarna i Distriktschampionatet, årets Ridsportsledare samt ungdomsledare, Ungdomssektion och mycket mer!
Martina

140 års kalas!

I helgen hade Norrbottens Ridsportsförbund sitt årsmöte, även Norrbottens DUS. I helgen avgick jag som ordförande i DUS:et efter 10 års trogen tjänst. Men oj vad konstigt det kändes! När årsmötet var över och den nya styrelsen skulle ha sitt konstituerande möte och jag på riktigt insåg att jag inte var med längre kändes det faktiskt vemodigt. Men de valdes en ny styrelse med sju fantastiska tjejer som kommer göra ett super jobb i vårt norrländska distrikt - var så säkra! Men Norrbotten är inte av med mig på heltid, jag valdes in på "vanligt" mandat i distriktets styrelse, vilket förstås känns roligt.

I år firar, som ingen av er kan ha undgått, Svenska Ridsportsförbundet 100 år. I Norrbotten firar dessutom distriktet 40 år, vilket ledde till en ridsportsgala med 140 års firande. Mer om kvällen kommer senare, har några roliga bilder att bjuda på... :)


Borta bra men hemma bäst!

Så var mina tre veckor på Hovstallet över och det har gått hur fort som helst. Jag är verkligen glad över att jag har fått möjlighet att vara just på Hovstallet. Det har varit både spännande, roligt och jag har lärt mig otroligt mycket. Jag kommer såklart sakna stallet, alla människor som jag träffat och inte minst alla hästarna. Men efter tre veckor i Stockholm känns det ändå ganska bra att vara hemma igen. Borta bra men hemma bäst!

Dags för Audiens!

Hovstallet ansvarar för vissa transporter genom ett antal uppdrag varje år. Det sker t.ex. i samband med nationaldagen, det kungliga brölloppet, vid stadsbesök och vid audienser.En torsdag under mina praktikveckor var det dags för audiens, och ett antal ambassadörer skulle köras från UD till slottet. Vid en audiens körs en ny ambasadör till slottet för att överlämna sitt kreditbrev till kungen.






Kuskar, ryttare och hästar var utsmyckade på olika vis och nästan alla hästar i stallet fick vara med.



Först i ledet går två stycken förridare.




Därefter följer ett fyrspann... 




och sedan ytterligare två par med vagnar.





Även polisen fanns på plats till häst. 


Efter audiensen inriktar sig vardagsträningen på nästkommande statsbesök. På stadsbesöket kommer vagnen köras med ala d'mong. Då är det ett fyrspann som drar vagnen, men istället för att en kusk kör så rider man på vänster hästarna. Vid Kronprinsessparets bröllop användes just ala d'mong och genom att vagnen inte har någon kusk syns passagerarna i vagnen tydligare. 

Hälsningar // Madde

Full rulle på Hovstallet



Eftersom att jag bor i Växjö och Hovstallet ligger i Stockholm har jag fått möjlighet att hyra ett rum här.
Rummet ligger i anslutning till Hovstallet och heter Stallrummet.





En av dagarna fick vi följa med till en veterinärklinik med en av hästarna. Veterinären gjorde böjprov, tittade på hästen i lina, ultraljud, röntgen m.m. Det tog lång tid, i princip hela dagen. Jag och min praktikkompis, Elin, hann med en fika i vårsolen medan vi väntade.


En dag fick vi följa med på en guidad visning av Hovstallet. Stallet ordnar visningar av anläggningen för allmänheten i princip varje helg, men man kan även boka separata visningar under veckorna för särskilda evenemang. Under visningen får man veta lite om Hovstallets historia och dagliga verksamhet. Man får se paradselkammaren, där både de guld och silver selar hänger som används vid diverse parader. Även vagnsvinden visas upp, som innehåller en mängd vackra vagnar. Några av dem används ofta, medan några är så pass gamla att de endast används som visningsexemplar. Efter att ha visat upp stallet och hästarna gick vi vidare till Sibyllagaraget.
Där finns två riktigt gamla och svarta bilar.

Under helgen kommer jag blogga om Audiensen som vi fick vara med på under praktiken.
Vad det är för något berättar jag helt enkelt i nästa inlägg, håll utkik! :)
Mvh // Madde

Spännande praktik...

Jag går andra året på John Bauer gymnasiet i Växjö, Hälsa och Idrottsprogrammet, där just ridsport är min personliga idrott. På mitt program har vi totalt 15 veckors praktik, fördelade på tre år. Denna terminen ska vi vara ute på praktik i tre veckor, och jag genomför nu min sista praktikvecka för den här gången. Men jag har inte vilken praktikplats som helst, jag har nämligen fått möjlighet att praktisera på Hovstallet i Stockholm. Håll utkik på bloggen under veckan, så ska jag berätta mer om min praktik!
Kram Madde

Ridsport i fokus under RF-hearing

Efter lite tekniska problem kommer här lite information om Jennies insats under gårdagens RF-hearing. Ridsporten var tillsammans med 68 andra specialförbund och 21 distriktsförbund inbjudna till ett hearing med temat ungdomsintegrering och jag och Jennie representerade SvRF. Bakgrunden till projektet består i en motion från Skolidrotten som bifölls under senaste RF-stämman.

Hearingen, där såväl unga som vuxna samlades för att utbyta erfarenheter och utmana givna strukturer, leddes av SISU med den färgstarka Sara Stigzelius i spetsen. Hearingen var ett led i arbetet med ökad ungdomsintegrering under 2012 där det för en del organisationer handlar om att arbeta med att ta fram metoder och strategier för att starta ett arbete, medan det för andra handlar om att stärka arbetet, spetsa kompetensen och driva arbetet vidare.

Ridsporten, med vår unika organisationsstruktur med ungdomsdelaktighet på samtliga nivåer, fick förmånen att inspirera övriga SF och DF genom att berätta om vår organisation och vårt ungdomsarbete. På bilden stoltserar (allas vår egen) Jennie Hagelin, som berättar om ridsportens resa sedan sammanslagningen 1993 och om sin egen resa som förtroendevald.

Vill passa på att rikta ett stort tack till alla unga förtroendevalda och alla unga aktiva inom ridsporten. Det är ert arbete som andra förbund och organisationer ser som förebild för ett integrerat ungdomsarbete.

//Malin



Tänd din ridsportstjärna

För att alla ska kunna trivas och känna sig trygga inom ridsporten, både hästar och människor, har ridsporten samlats kring tio ledstjärnor.

1. Jag hanterar hästen på ett sätt som jag kan stå för och som jag är stolt över inför omvärlden
2. Jag behandlar alla hästar med respekt
3. Jag ser till att hästen finns i en trygg- och säker miljö och jag reagerar om den far illa
4. Jag tränar och tävlar i samspel med hästen och kräver inte mer än vad vi har förutsättningar att klara av
5. Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen
6. Jag visar respekt för alla människor
7. Jag bekräftar och berömmer andra
8. Jag berättar öppet och tydligt om jag har olika uppdrag och roller
9. Jag är en god förebild för ridsporten
10. Jag tar ansvar och agerar om någon bryter mot våra regler

Ridsportens tio ledstjärnor kommer under 2012 få extra liv genom att Ridsportförbundet fyller 100 år och att vi under året ska tända en stjärnhimmel genom en stjärnstafett. Stjärnstafetten är en hyllning till landets alla ridsportstjärnor och ett sätt att göra våra ledstjärnor levande.

I jubileumsgalleriet som finns på ridsport.se/100ar i januari 2012, kommer vi att tända en hel stjärnhimmel, ett ”Hall of fame”, för alla dessa ridsporthjältar. Varje dag hoppas vi kunna tända minst en ny stjärna på sajten, och berätta en historia vars lyskraft ska kunna skina över fler ridsportare och gärna långt utanför sporten.

För att få sitt avtryck på stjärnhimlen ska personen vara en sann företrädare för några eller alla av ridsportens ledstjärnor. En god företrädare för ridsportens ledstjärnor som arbetar för hästens och/eller sina medmänniskors bästa. Till exempel en bra stallkompis, lagkamrat eller ledare eller en person som vågar säga ifrån när en häst eller människa far illa. Kunskap, kraft, mod och respekt som klär en ridsportstjärna.

Det är klart att vi unga ska nominera så många stjärnor som möjligt! CUS har nominerat Madde, nominera du en stjärna du också.
/Helena

http://www3.ridsport.se/100ar/EnAnnanHistoria/RidsportensStjarnor/


RSS 2.0