Studiebesök?

Efter tre fantastiska dagar i Globen så hade det varit fint med en sovmorgon på måndagsmorgonen, men precis som för merparten av alla andra tiotusentals besökare så ringde väckarklockan tidigt. I dagarna två har jag auskulterat (suttit och tittat på när) två konsulter som jobbar med ledarutbildning hade en kurs. Kursen ingick i ett program på ett stort svenskt företag och detta var ledarskapsmodulen. Jag har, tillsammans med CUS, gått en liknande kurs och tro det eller ej men trots att jag mest bara satt på en stol så hade jag inte tråkigt en sekund!


Det var så häftigt att se på gruppen, ledarna och utbildningen i ett utifrånperspektiv.


Så vart vill jag komma? Jo, ta chansen ni också! Åk till en annan ridklubb och kolla hur det fungerar där, häng med på någon annans teorikurs och bara titta, passa på att kolla på en US-aktivitet när det inte är du som håller den eller varför inte fråga en av ridlärarna om du kan få stå bredvid en lektion?

Ett fantastiskt sätt att lära, men också att reflektera över sin egen roll! Ta chansen!


Script och Globen

Hej på er!

Nu är facebook-scriptet borttaget vilket gör att du som tidigare haft problem att läsa bloggen borde kunna göra det utan problem. Tack till er som har sagt till!

 

Här kommer lite smått och gott från Globen. Om vi har tur så fyller Helena på med lite bilder! :)

/Jennie

 


Effektiviserad longering med supercoola Lorenzo!

 


Uppställning på diagonalen?

 


Hästar i Globen? I pressrummet kollar alla på Roffe i Abu Dhabi.

 

Ridande julgranar!

En annorlunda tolkning av just tolkning!

Hur är läget?

Årets US & Årets Ungdomsledare tar en titt bakom kulisserna

Helena hittade kärleken...

...och provade en julgran!

Även drakar måste ta en kisspaus ibland!
Hästkanalen.se intervjuade

Lorenzo bjöd in till fotografering!

En tjuvtitt i prisrummet!

Kisspausen gav resultat, nu kom elden!
Shownummer med Jean Marc Imbert
Prisudelning på scenen för årets US & Årets Ungdomsledare. 
Martina och Johanna från CUS delade ut priserna!
Årets Ungdomsledare Maria Evers på jumbotronen!

Första advent

Nu har jag landat hemma i soffan efter den tredje och sista dagen av årets Stockholm International Horse Show. Idag har jag sett:
- En fantastisk dressyrtävling! Patrik Kittel var strålande glad efter sin vinst och sin första världscupseger. Och vilken bra förebild och representant han är för sporten. Alltid glad, ödmjuk och berömmande gentemot andra. Tinne Vilhelmson-Silfvén var en nästa lika glad tvåa som ideligen berömde sin häst. Bakom Patrik och Tinne knackar dessutom Minna Telde, Cecilia Dorselius och Sofie Lexner på dörren. Inte konstigt att förbundskapen Bo Jenå var glad idag?!?
- Inledningsshowen för tredje gången den här veckan. Hästar är fantastiska djur som (nästan) går med på vad som helst.
- Mottagningen av vår Europamästare Rolf-Göran Bengtsson. Han fick ta emot applåder och stående ovationer och det var en märkbart rörd RGB som hyllades på hemmaplan. Han visade vilken fantastisk ryttare han är genom att gå in i Grand Prix:n med Kiara La Silla och nolla i grunden. Frågan är om han inte är världens bästa ryttare just nu.
- Stjärnornas hoppning. Mia Coldheart vann, Caroline af Ugglas imponerade med sin stil och Musse Hasselwall med sitt mod och sin kroppskontroll.

Kunde ni inte vara på plats? Surfa in på www.svtplay.se.
Och så hoppas jag att vi syns nästa år!
/Helena

Hammarö RF tog storslam

Runt 21.55 ikväll kommer Hammarö Ryttarförenings ungdomssektion och Maria Evers (också från Hammarö RF) att ta emot publikens jubel och applåder när de under högtidliga former får stipendierna "Årets ungdomssektion" och "Årets ungdomsledare".

Vi mötte upp pristagarna i eftermiddags för att ta pulsen på dem:
- Jag kan inte fatta att det är sant, det är så himla stort. Och nervöst, berättar ordförande Beatrice Ljungqvist.
- Fast jag är himla stolt, fortsätter hon.

På frågan varför just dem fick utmärkelsen svarar alla samtidigt.
- För att vi gör unika aktiviteter.
- För att vi gör så många aktiviteter.
- För att vi har haft ett fantastiskt år!
- För att vi kommer att göra så mycket bra för pengarna.
- För att vi har så bra stämning.Motiveringarna till stipendierna:
"Hammarö Ryttarförening har under året jobbat för en god sammanhållning i stallet samt att alla ska känna sig välkomna på ridskolan. De har ordnat otaliga aktiviteter; allt från filmkvällar, spökkvällar, Vi i Stallet till RidersRescue (första hjälpen för ryttare). De jobbar aktivt med att utveckla sin styrelse genom att gå på utbildningar via SISU inom föreningskunskap och styrelsearbete. De jobbar även för framtida styrelser genom att driva mini US där de yngre medlemmarna får möjligheten att lära sig om hur det är att jobba i en ungdomssektion."

"Maria är en glad och positiv tjej som utgör en viktig del i föreningen. Hon verkar mycket för sammanhållningen i klubben och jobbar även ideellt på helgerna med att ta hand om ridskolans hästar. Maria anses av medlemmarna på klubben som en mycket bra förebild och en person man alltid kan lita på."

/Helena och JennieDressyr, dressyr och dressyr

Igår hörde vi någon på läktaren som sa under kvällens hoppning "- Finns det ingen dag när det bara är dressyr?". Kanske är det just det som är det fina med Stockholm Horse Show? Att det är en sånn härlig blandning och att det finns något för alla!

Just nu pågår familjematinén, men innan dess satt vi bänkade framför dressyren. Lite extra kul är det såklart att det var Svenskt i toppen - Tinne Vilhelmson-Silfvén vann och Patrik Kittel var trea. Norska Siril som var på andra plats satt dessurom norskt rekord!

En stor eloge till Patrik Kittel som bar hjälm på prisutdelningen och framridningen! Vilken förebild!

Nu ska vi iväg och möta "Årets ungdomssektion" och "Årets ungdomsledare".
/Helena och Jennie

Mingel, tolv vita hästar och Angelica

Det är tradition att Ridsportförbundet bjuder in till VIP-mingel på fredagskvällen under Stockholm Horse Show. Så ikväll fick vi tillfälle att äta god mat, hylla svenska medaljörer (bland annat Patrik Kittel som även invigde hela showen) och mingla med två ministrar, Eskil Erlandsson och Gunilla Carlsson. Dessutom fick vi se Angelica Augutsson (vilken stjärna hon är!) vinna en klass och fantastiska Lorenzo med sina tolv vita hästar.

Imorgon kommer vi att bjuda på bildspel, intervjuer och allmäna reflektioner från Globen här på bloggen. Titta in!
/Helena

Trygg i stallet

Imorse, klockan tio, bjöd Ridsportförbundet in till presskonferens där jag som representant från förbundsstyrelsen och Jennie från CUS presenterade förbundets och CUS:s arbete kring trygghetsfrågor. Anledningen till detta var att vi ville visa upp och prata lite kring den skrift "Trygg i stallet" som kommer att skickas med som bilaga till Häst&Ryttare nummer ett nästa år.

Att vara trygg i stallet innebär till exempel att andra människor hälsar på en när man kommer, att de stora tjejerna inte bildar någon "skötarmaffia" eller att man inte blir utsatt för till exempel sexuella övergrepp. Vi har jobbat med frågorna under en tid och kommer att följa upp bilagan med utbildningar, test på hur stämningen i stallet på just er ridklubb är och smarta tips och verktyg för att jobba med den här sortens frågor.

Vi vill att alla ska känna sig trygga i stallet!Jennie och jag från idag. Bild: Roland Thunholm.

/Helena

Dagen före...

Nu är klockan strax efter ett på natten och jag har precis landat hemma i min säng. Dagen har varit händelserik med förbundsstyrelsemöte i ett antal timmar och sedan en workshop om medlemsfrågan på det. Workshopen på kvällskvisten var intressant för mig då jag leder en arbetsgrupp som tittar på medlemskapet och hur vi kan uppfylla våra mål: fler medlemmar och nöjdare medlemmar. Och ikväll fick vi styrelsens input på vårt arbete och lite riktlinjer för hur vi ska gå vidare. Har du goda exempel på hur din föreningar eller ditt distrikt jobbar med frågan, maila mig.

Jag har även hunnit med att känna på sanden inne i Globen (den ser bra ut), träffat på Sarah och Roland Thunholm i pressrummet (då är saker och ting i sin ordning) och sett Malin Baryard-Johnson, Henrik von Eckermann och Linda Heed kindpussas (skönt att även ryttarna är på plats).

Nu ska jag sova fem kvart i timmen, snart ska jag vara tillbaka i Globen. Syns vi där?!?
/Helena

Snart Globen!

Jag kan inte direkt påstå att det känns som om vintern och julen snart är fem veckor nära. Jag menar, jag frös inte ens när jag gick från tunnelbanan imorse och då hade jag inte ens min vinterjacka på. Men å andra sidan vet jag att jag snart kommer att ha ändrat uppfattning. I helgen är det nämligen dags för Stockholm International Horse Show i Globen (eller ska jag vara noga så heter det egentligen Ericsson Globe Arena, men de struntar de flesta i, utom möjligtvis Ericsson) och för mig är det kick-starten för julen. Jag har nämligen under de senaste åren tillbringat första advent i den stora golfbollen och det är först då jag får lov att äta lussebullar, pepparkakor och dricka glögg. Och lyssna på julmusik.

Vi har inget CUS-möte under helgen men det blir fullt av aktiviteter ändå. Såhär ser lite av mitt schema ut:
Torsdag 24 november
Förbundsstyrelsemöte på dagen med work-shop på kvällen.
Fredag 25 november
Presskonferens om trygghetsbilagan till Häst&Ryttare.
Mingel och föreställning på kvällen. (Mellan presskonferensen och kvällsföreställningen tänkte jag också hinna till mitt betalda jobb på Riksidrottsförbundet och jobba lite).
Lördag 26 november
Presskonferens om Hästnäringens nationella stiftelses projekt "Framtidsspaning 2.0" där jag är anlitad föreläsare.
Under dagen kommer jag också att följa två tjejer från Karlstad som jag ska göra ett reportage om till Riksidrottsförbundets nya skrift om god supporterkultur.
Söndag 27 november
Ledig! Fast jag kommer att vara på plats och titta på küren som en vanlig besökare=)

Däremellan dessa fasta punkter kommer jag att ha några möten och stå i Ridsportförbundets monter. Kom och hälsa på, vettja! Och kom gärna förbi montern och svara på en enkät om trygg stallmiljö, du hittar förmodligen några CUS:are där. Sedan får du inte glömma att applådera årets ungdomssektion och årets ungdomsledare, de kommer att få sina priser av Johanna och Martina på lördagskvällen. Heja!

/Helena

Fantastiskt!

Detta är härligt att se!
Rolf-Göran och Tinne överst på WC-listorna!

http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/11/Sverigetartatenivarldscupen/


En helg fylld av hoppning och sång

Hej alla!

Helgen tillbringade jag i RF:s lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Där bjöds det på möte och planering inför nästa år med RF och SISU:s ungdomsråd. Vid årsskiftet är det några som inte längre kommer att ingå i rådet så helgen var även ett slags avsked. 

Jag tycker alltid det är tråkigt när man jobbat mycket med ett gäng som sedan splittras. Men som tur är kommer några av oss att fortsätta arbeta och efter nyår kommer nya krafter in med nya idéer och synsätt. Spännande!

Till lördagskvällen hade vi blivit ombedda att ta med badkäder och jag hoppades på att vi skulle få pröva på simhopp. Tyvärr blev det ändringar under kvällen och istället för att bada begav vi oss iväg för att tävla i sång, nämligen kareoki.

På väg hem blev det spontanidrott i form av studsmattehoppning i Vasaparken, fantastiskt roligt!


                     

Söndagen avslutades med tv-sändningar från världscupstävlingar i hoppning i Stuttgart där Rolf-Göran Bengtsson slutade trea. Han tog därmed ledningen i den totala världscupen.

Ps. Glöm inte att rösta på RGB till Sveriges radio Jerringspris.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3295&artikel=4802466

/ KlaraGod morgon!

God morgon!

Jag är uppe i ottan även denna lördagmorgon för nu väntas det möte med RF och SISU:s Ungdomsråd. Efter att ha bott flera år i Lund så känns det nu väldigt lyxigt att kunna cykla till möteslokalen inne i stan. 


Hoppas ni får en fantastisk lördag och rapport från mötet kommer förstås!

/ Klara

Bloggar

Jag håller med Klara, vilken helg! Och vilken inspiration ni alla gav mig. Jag är stolt över att vara CUS-ordförande och med så många fantastiska unga människor är det jobbet lätt.

Jag har försökt att sammanställa en lista på bloggar och bloggare som var med i helgen. Om jag har glömt någon, skriva gärna ner er adress i kommentatorsfältet så lägger vi till den.

Läs och njut:
http://vrkusek.blogg.se/
http://dorautforskaren.blogg.se/
http://mayawaldenstrom.wordpress.com/
http://systrarnawester.blogg.se/
http://ponnyprinzarna.se/
http://mullesdrommar.blogg.se/
http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/index.htm

/Helena

En fantastisk helg!

Hej!

Det är tisdag och jag är fortfarande helt slut efter helgens Ungdomsforum. För er som inte var där så kan jag berätta att det var första gången som CUS samlade 150 engagerade ungdomar från hela ridsporten. Helgen innebar både föreläsningar och processarbeten på temat "Lev din dröm och Våga satsa".

Det var helt fantastiskt att få uppleva den stora kraft som finns inom ridsporten och det var alla underbara deltagare som gjorde helgen till succé.

Det var med en enorm glädje i hjärtat som jag stupade i säng på söndagskvällen. För mig, som jobbat extra mycket med Ungdomsforumet, känns det även lite tomt. Att det helt plötsligt inte nämns någonting om Ungdomsforum i min kalender de kommande veckorna känns märkligt.

Jag läste precis ett inlägg i en av deltagarnas blogg som skrev att hon ville leva kvar i sin "inspirationsbubbla" efter helgen, där inga probem finns, där ingen tvivlar på sina drömmar eller deppar ihop för att det går dåligt. Detta tycker jag sammanfattar även min helg och jag vill stanna i min bubbla hela veckan!

Vi hörs!


/ Klara


Mingel och hemlig gäst

Nu har deltagarna sprungit iväg för att om en timme mingla och bli underhållna av en hemlig gäst.
Spännande!
/Helena

Igång

Ungdomsforum 2011 inleddes med ett radioreportage från Idrottsgalan 2025. Vad kul att man kan titta in i framtiden och se att ridsporten tar storslam på galan, att ungdomsverksamhet får pris för betydande insatser i samhället och att Fotbollförbundet sneglar på Ridsportförbundet när det gäller att rekrytera fler till sporten=) Härligt!

Därefter föreläste Marie Hallander Larsson och Isabella "Blondinbella" Löwengrip. Och vilka proffsiga tjejer! Fantastiska på att engagera och inspirera.

Nu väntar grupparbeten.
/Helena


Kom till Täby!

Till helgen är det dags för Ungdomsforum. 150 platser fylldes snabbt och vi fick tacka nej till många. Nu öppnar vi möjligheten för dig som vill komma och lyssna på lördagens föreläsningar.

13.15 – 14.00    ”Hästar som fördel – våga visa vad du kan” Marie Hallander-Larsson ledamot i förbundsstyrelsen och personaldirektör på Swedbank
14.00 – 14.45    Isabella Löwengrip aka Blondinbella berättar om sin väg från bloggare till entreprenör

Föranmälan till ung@ridsport.se senast lördag 12/11 12.00

Plats: Täby Park Hotel, norr om Stockholm
Tid: lördag 12 november, dörrarna stängs 13.00, avslut 14.45

Hitta dit: Roslagsbanan till Galoppfältet, och därifrån ser ni hotellet

VÄLKOMMEN!

Havrepappan gästbloggar!

Jag heter Lars Mentzer, men är kanske lite mer välbekant som Havrepappa. Till vardags
så bloggar jag på Hippson.se och har en sida i Hippson Magazine. Anledningen till att
jag skriver här i Ung i ridsports-bloggen är att jag har blivit inbjuden att vara med under
Ungdomsforum i Täby nu till helgen för att blogga om vad som händer och sker där. Det skall
bli roligt.

Jag är en betraktare av hästvärlden. Jag har egentligen aldrig ridit själv, om man nu helt
bortser från 10 ridlektioner på Billdals ridklubb på 80-talet när jag var typ en tvärhand hög.
Jag slutade rida när hästkräket jag hade på ridskolan bet mig i armen, så intresserad var jag
då.

Jag har också gjort en turridning med islandshäst för något år sedan. Hästen jag red på hette
Dimma, och det hette hon nog inte för att hon var så snabb och livlig. Den turen varade i
två timmar och jag var vettskrämd i en och en halv timme. Den sista halvtimmen kände jag
varken mina ben, eller någon rädsla längre.Lars till häst.


Fram till för några år sedan så visste jag inget mer om hästar än att de var stora, hade fyra
ben och luktade skumt. Jag visste också att det fanns små varianter av samma sorts djur,
och att dessa kallas för ponny. Jag visste att de käkade hö och att de bodde i stall. Jag
hade nog koll på att bäbisarna hette föl, mammorna kvig.. nej! vänta fel djur, sto menar jag.
Hingstar hade jag koll på, men visste inget om valacker. Det var nog det jag visste då tror
jag.

Så träffade jag en hästtjej och jag insåg att det fanns något som faktiskt hette hästvärlden,
och som verkligen inte var som något jag någonsin hade upplevt förut i mitt liv. Det var en ny,
okänd och bitvis väldigt skrämmande verklighet. Det fanns plötsligt massor med saker som
jag blev tvungen att lära mig.

Man kan utan att överdriva säga att mitt liv förändrades och någonstans på vägen så
blev betfor en viktigare ingrediens i mitt liv än lösgodis. Ut ur mitt liv försvann alla sådana
goa saker som sovmornar, lediga helger och att slappa med en film i soffan en söndag
eftermiddag. In i mitt liv kom istället nya ”helfestliga” saker dressyrtävlingar och att frysa
röven av sig i iskalla ridhus.

Man kan kanske säga att jag är ett häst-UFO. Jag är en alien som lever i ”close contact” med
hästvärlden och sen skickar jag rapporter tillbaka till mitt moderskepp om de märkliga saker
som ni hästmänniskor sysslar med.

Tro nu inte att jag har något emot hästtjejer och hästfolk, det har jag inte. Jag tycker ni är
helt fantastiska på många sätt, men det har blivit min lott i livet att studera er och ironisera
över er. Jag ser verkligen fram emot helgen i Stockholm och jag hoppas på massor med
input, och att jag även kan roa (och oroa) både deltagarna och mina vanliga läsare på
www.hippson.se/havrepappa.


Nuläge och börläge

Idag har organisationsprojektets styrgrupp och delprojektgrupper träffats i Stockholm för en avstämning. Nu rullar arbetet på med att få koll på nuläget, innan nästa fas med "börläget" kommer igång på allvar!

Här kommer lite bilder!


Calle från Svenska Gymnastikförbundet berättade om deras förbundsutveckling!Ordförande Anders Mellberg avslutade dagen med att summera och titta framåt


Dagen lider mot sitt slut...


Det verkat ha gått åt en hel del vatten för att hålla deltagarna på topp?


Ett kärt återseende

Hej!


Igår var jag och hälsade på min gamla foderponny, Donald.
Han mår prima och bor i ett stall på landet ca 1 mil från där jag bor.
Det är verkligen superskönt att han finns så nära så att jag kan åka och hälsa på honom med jämna mellanrum.
Donald har betytt otroligt mycket för mig både genom livet och för min ridnings skull.
Det var med Donald som jag startade min första tävling och det var till honom som jag åkte varje dag efter skolan under flera år. 


Igår tog vi en härlig tur i skogen. Donald var pigg som bara den, trots att han är hela 23 år gammal.

Mvh // Madde

Ridning


Lexus och jag på senast tävlingen


Ikväll har jag varit i stallet och ridit på ridskolehästen, Lexus. På min klubb har vi ett fodervärdssystem som innebär att man kan vara fodervärd på en ridskolehäst och rida den två gånger i veckan. Jag är fodervärd på Lexus vilket ger mig möjligjhet att träna lite extra inför tävling till exempel. På lördag är det tävlingsdags och därför har vi under dagens pass tränat på olika programdelar.


// Madde

RSS 2.0