Gästblogg projektledaren Fanny Gustaver

 

Jag heter Fanny Gustaver och har precis börjat arbeta med Framtidsspaning 2.1 – ett jättespännande projekt som finansieras av Hästnäringens Ungdomssatsning, HUS. Det övergripande syftet med Framtidsspaning 2.1 är att framtidens hästnäring ska gå i takt med omvärlden, att ungdomar ska fortsätta söka sig till hästsporten samt att säkerställa ett reellt ungdomsinflytande.

Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion, CUS, har gett mig i uppdrag att titta närmare på hur tävlande ungdomar kan bli mer delaktiga i Ridsportförbundet. I dagsläget finns det många engagerade ungdomar såväl i föreningarna som på distrikts- och central nivå men de flesta kommer från ridskolorna. Det tidigare projektet Framtidsspaning 2.0 visade att en viktig utmaning är att engagera fler unga tävlingsryttare som organisationsledare och att ta vara på kompetensen som de besitter. Detta kommer att prioriteras i det fortsatta arbetet med Framtidsspaning 2.1.

Därför ska jag försöka hitta svar på frågor som: Hur engagerar sig unga tävlingsryttare i Svenska Ridsportförbundet idag? Vad beror det på att få unga tävlingsryttare är engagerade på central nivå inom SvRF idag? Vad skulle öka intresset? Hur kan SvRF ta vara på och skapa möjligheter för ett ökat engagemang bland unga tävlingsryttare på central nivå inom organisationen?

För att ta reda på detta kommer jag bland annat att genomföra en webbenkät (som jag hoppas att många vill svara på!), göra intervjuer över telefon och möta ungdomar på tävling. Jag vill helt enkelt få massor av information om hur tävlande ungdomar ser på detta! Jag hoppas att ni som läser detta vill dela med er av er syn på saken, antingen genom att skriva en kommentar eller genom att skicka ett mail till mig: [email protected].

Vem jag är? Jag är 30 år och bor i Sundbyberg utanför Stockholm med min sambo och vår hund. Jag är uppvuxen i Nyköping där jag red på Nyköpings Ridsällskap och tävlade i framför allt dressyr. Jag är diplomerad ridlärare level 1 och har även pluggat medie- och kommunikationsvetenskap. Jag har bland annat arbetat som medieanalytiker och som journalist.

Det känns jätteroligt att i det här projektet få förena mina intressen för ridsport och kommunikation. Jag kommer att fortsätta rapportera här om hur arbetet går!

/ Fanny

Ledig helg

Hej igen, 
 
Egentligen skulle jag vara på möte med Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarnas ungdomsråd i helgen men av olika anledningar blev mötet inställt vilket resulterade i en ledig helg för min del. Lediga helger växer inte på trän och inleddes med behövlig sovmorgon. 
 
Under en promenad med några vänner kom vi att diskutera idrotter vi ägnat åt oss som barn med som man senare lade på hyllan av olika anledningar. 
 
En snabb SIFO- undersökning av promenadgänget visade att de flesta någon gång ridit regelbundet, sedan kom gymnastik, fotboll samt handboll. För min del har jag enbart ägnat mig åt ridsport med en mycket kortvarigt avstickande till friidrotten.
 
Anledningen till att vi kom att diskutera idrott var att några i gänget nu börjat med dessa idrotter igen efter flera års uppehåll och tycker att det är så fruktansvärt roligt. Har ni någon idrott som ni tidigare sysslat med och som ni gärna skulle vilja ta upp igen?
 
Idrott i alla dess former kan man faktiskt ägna sig åt hela livet. Min ridlärare berättade att en av de modigaste och djärvaste eleverna hon haft var en 80-årig kvinna som fortsatt att ägna sig åt ridsport hela livet. Tänk hur många timmar i sadeln hon skaffat sig och med det i bakhuvudet så känns det otroligt kul att jag har så många fler timmar i sadeln att se fram emot!
Avslutar med en bild på lite spontanidrottande människor på promenadrundan. 
 
/ Klara
 
 

Förbundstyrelsemöte på Arlanda

Hej bloggen!
 
Ledsen för dålig uppdatering men det är som vanligt mycket som händer på hösten och allt går med en väldigt fart. 
 
Förra helgen var jag, Madeleine och Malin på förbundstyrelsemöte och distrikordförandekonferens på Arlanda. 
Lördagen inleddes med förbundstyrelsemöte där vi bland annat diskuterade nästa års budget, jubileumsfirandet och organisationsprojektet. 
 
appropå organisationsprojektet, var ni med på något av de öppna forumen som anordnades? Själv var jag i Östergötlaands distrik och slogs av vilket fantastiskt engagemang det finns inom ridsporten. Tänkt att det finns så många människor som brinner för ridsportens framtid lika mycket som jag gör. Under min resa tillbaka från Linköping till Stockholm slog det mig att jag inte alls är orolig för hur ridsporten ska klara av att tampas med övriga idrotter i 100 år till, med det engagemnag som jag mött kommer vi tillsammans åstakomma stordåd. Det är jag säker på!
 
Tillbaka till förra helgen, lördagen avslutades med middag tillsammans med distriktordföranden från nästan alla distrik. Under söndagen drog ordförandekonferensen igång och med information och diskussioner. 
 
Solen strålade in genom alla fönster under eftermiddagen och jag kunde efter konferensen ge mig ut på en promenad för att samla alla kloka tankar och intryck från ännu en möteshelg.
 
/ Klara
 
Jag tog ingen bild från detta möte utan ni får nöja er med en från förbundstyrelesmötet i juni med Madde som frontfigur.
 
 
 

Trygg i stallet

Hej på er!
 
Denna dag har vigts åt möten. Jag, Eva, Gissan och Helena har haft möte via skype med Friends och stämt av lite saker. Bland annat saknar vi 7 föreningar till deras "Trygg idrott". Föreningar i Stockholm, Västmanland, Södermanland, Dalarna och Gästrikland efterlyses!
 
Efter det träffade jag Malin som ska hålla ledarfokusutbildningen "Trygg i stallet" och fixade lite inför den. Inbjudan och anmälan ligger ute på ridsport.se. Så, alla utbildade ungdomledare - dags att anmäla!
 
Inbjudan till utbildningen hittar du här!
 
/Jennie
 
 
 

Tack alla fantastiska unga som har varit med och påverkat ridsportens framtid!

Idag landade organisationsprojektet på Djursholms Ridklubb i Stockholm. När processledaren Ulf Brömster tackat deltagarna och avslutat det öppna forumet så var det också avslutet på den turné som organisationsprojektet varit ute på sedan den 14 augusti.

För att engagera unga på de öppna forumen så har CUS haft förpepp. Vi har varit på plats i nästan alla 19 distrikt och hjälpt unga att lyfta sina åsikter om ridsportens framtid. Och vilket engagemang vi mötts av, det är verkligen helt fantastiskt. Om vi bara lyckas behålla alla de fantastiska unga vi mött på den här tunern så finns ingen anledning att oroa sig för de kommande 100 ridsportåren! Tack alla som deltagit!

En annan sak som jag slagits av under den här månaden är vilket fantastiskt arbete alla CUS:arna gjort. Eftersom jag representerat CUS i organisationsprojektets styrgrupp så har det varit jag som har ordnat med upplägg, schema, inbjudan, en del kontakter och allt annat som behöver styras upp inför dessa träffar. Det har varit ett hästjobb! Kicki som jobbar på kansliet och som varit projektledare för organisationsprojektet pratar varmt om hur många ideella timmar idrotten jobbar varje år. Hon hade säkert blivit glad om jag skrivit ner allt, men det har jag tyvärr inte. Utan att överdriva så tror jag i alla fall att det är minst 100 av mina 2208 sommartimmar som gått åt till det här.

Men vet ni, det hade inte spelat någon roll om jag tagit varenda timme till det här! Det hade blivit katastrof om CUS:arna inte hade gjort ett så fantastiskt arbete! De flesta har varit ute och faciliterat förpeppet och de som inte gjort det har bidragit på andra sätt. Ingen har yttrat så mycket om ett endaste litet ord som antytt till gnäll. Alla har följt arbetsordningen och alla har gått i mål med bravur! Det har varit lätt att leda det här gänget genom det här!

Jag vill också passa på att tacka Edith Olofsson och Katarina Häggström som har gjort en strålande insats när de bjöd in till och ledde förpeppet på Gotland och i Mittsvenska eftersom ingen CUS:are kunde vara på plats.
Nu är ett års intensivt arbete med organisationsprojektet över för min del. Styrgruppen är upplöst och de öppna forumen är över. Det kommer att kännas tomt. Det har varit en otrolig resa att få vara med om på flera olika sätt och lärdomarna tar jag med mig in i framtiden!

Tack alla som har funnits med under resans gång!

/Jennie

 

 

Några bilder från Stockholm:





 


Vad gör vi om tio år?

Godkväll, kära du.

Jag har försökt börjat skriva dett inlägget länge nu, men jag distraherades av talangerna i X-factor. Flera har det där lilla extra, och några har hittat sin arena. Vissa är på väg dit.

Denna veckan hade vi Framtidsspanare (se tidigare inlägg här) träff på Hästsportens Hus på Solvalla. Onsdagen bestod av rundvandring på Hästsportens Hus och Kanal75, det var häftigt att se och vilken produktion och kreativitet det råder på Kanal75. När har ridsporten en egen tv-kanal?

Vidare under dagen hade Johan Fyrberg en föreläsning kring vikten av struktur, kultur och stöd för påverkan. Det är verkligen intressant och det blir tydligt att det behövs just en struktur, en accepterande kultur och ett tydligt stöd för en sån sak som ungdomspåverkan inom våra organisationer.

Vidare efter lunchen jobbade vi med våra personlighetstyper, och sedan hade HNS vd Stefan Johansson och CUS-ordförande och FS-ledamoten Helena Carlsson (deras båda meritlistor kan göras långa) bjudits in för att både träffa oss Framtidsspanare, men också för att vi skulle få lära känna dem och få höra om deras vägar mot var de är idag och framåt. Inspirerande är förnamnet!
På bilden ser ni projektledaren Ulrika Backan och framtidsspanarna som deltog på denna träff. Saknas på bilden gör Othilia, Johanna och Oscar. Jag själv står bakom kameran och hoppas att ni ser travhästarna i ilfart i bakgrunden...

På kvällen äntrade vi Solvallas travbana och vi fick möjlighet att besöka måldomartornet, jag gjorde allt för att stå stilla. Tänk om målkamran rasat! Som tur var höll det sig hela vägen i mål och det var imponerade att se organisationen bakom varje lopp. För mig, en helt ny värld.

Efter loppet samlades vi på hotellet och delade upp oss i våra grupper för att förbereda oss inför morgondagens möte med HUS-rådet. Det blev en sen kväll, men vi ville inte sluta. De nya människorna jag har fått lära känna i projektet är fantastiska och de har kompetens. Erfarenhetsutbytet och nätverket är ovärderligt.
Klockan 8 körde torsdagen igång, vi började med en iscensatt debatt där Johan agerade "Janne Josefsson". Det kanske kan låta lite märkligt såhär i efterhand att vi som på träningsläger skall rustas för att kunna möta en debatt om frågor som djurskydd etc. Men, jag tror att detta är otroligt viktigt för framtiden. För har man en gång tappat förtroendet för såväl medlemmar som omvärld så är det svårare att bygga upp det igen. Därför är kontakten och kommunikationen otroligt viktigt. Samma sak, kan bli sagd på så många olika sätt. På gott och ont.

Därefter slog klockan tio och Anahita och Jessica ifrån HNS/HUS kom in i mötesrummet. Det var dags att planera vår slutaktivitet! Men, stay tune! Än så länge får ni suga på den karamellen. Och tro mig, du kommer inte vilja missa det...

Efter lite över en timmas jobb mötte vi HUS-rådet (representater ifrån de deltagande organisationerna sitter i HUS-rådet och att berätta om vad de gör är ett helt eget inlägg). Vi fick redovisa det vi hade jobbat med sedan förra träffen och svara på frågor som bla hur vi skall realisera det som kommit upp under framtidspaningarna? Det är viktigt att det arbetet fortsätter, och lite om hur vi jobbar tänker jag blogga om i veckan.

Genom träffen med HUS-rådet blev det också ännu tydligare för mig hur det kan se ut i de olika organisationerna. Det kom upp tankar som: "inte en fråga för unga" och det slog mig då hur mycket vi måste fortsätta att jobba på det Johans föreläsning dagen innan handlat om: struktur, kultur och stöd. Att säga att det inte är en fråga för unga är för mig ofattbart om man inte frågat alla unga och fått ett nej. Det blir tydligt att kulturen med unga i styrelserummen är långt ifrån befäst. Jag tror att oavsett om man är gammal eller ung brinner för olika typer av frågor - intresset är inte i min värld indelat efter ålder. Det är viktigt att vi ser till människans kompetens snarare än födelsedatum.

En lång rapport om dagar som gått otroligt fort och jag ser redan fram emot nästa träff. För mig känns detta projektet otroligt viktigt och jag vill verkligen skicka ut en fråga till alla unga: hur ser din framtid ut? Vad kan vi tillsammans göra för att påverka den? 

Och för att citera Helena under onsdageftermiddagen, så tror jag att jag också "har hittat min arena".
Men, vägen dit har bara börjat.



Stor KRAM
Malin Gustafsson, CUS.

Silver Sara!

Idag hyllades Sara "Silver-Sara" Algotsson vid Stockholms Slott. 
Jag, Helena och Malin B gav oss dit för att vara med.

Det var väldigt mycket folk på plats. En liten flicka som stod bredvid mig frågade sin mamma "Är det alla folk på jordklotet här?". Ja, nästan var det väl det?

Här kommer en bildkavalkad för dig som inte kunde vara på plats!



12.15 skulle högvakten komma in, men det gällde att vara där innan
för att få en bra plats!




Mycket folk!



Välputsade stövlar med sporrarna på!





Beridna högvakten. 








Till och med avsittningen var synkad.




Uppställning på medellinjen?



Helena



Silver-Sara hyllas av Ridsportförbundets ordförande Anders Mellberg



Livgardets dragonmusikkår - vilka fantastiska hästar de har!




Fotografering!




Autografskrivning!




Mingel efter firandet. Här med Major Bredberg med hustrun
Lena Bredberg tillika min gamla tränare.




Mamma (Margareta) Algotsson och Lena Bredberg. Lenas dotter Anna
vann SM för YR i fälttävlan i år och den äldre dottern Maria vann
klassen. Lena tyckte att hon borde ligga 2:a på BLUP-indexet efter
Margareta.



Oskar II och Anders Mellberg




Vapensköldar som pryder väggarna, dessa tilldelas försvarsmakten när
fartyg med officiella uppdrag kommer till Stockholm.



Utsikt mot borggården.

 
Det var allt för den här gången!
 
/Jennie
 
 
 
 
 
 

Att mötas utan att ses

Idag har jag haft två möten, helt utan att lämna skrivbordet här hemma i Billdal. De andra mötesdeltagarna befann sig hemma vid sina skrivbord, eller i stallet och mockade, eller på, för mig - okänd plats.

Första mötet var nämligen ett telefonmöte. Mötet var ett första briefing-möte inför Riksungdomsmötet 2013. Planerna lutar åt att vi hamnar söderut, plats är dock inte fastställd. Kanske har du någon ställe du varmt kan rekommendera för en tillställning som Riksungdomsmötet? Hör gärna av dig, vi bollar gärna idéer. Vi återkommer med plats och datum så snart det är klart.

Dagens andra möte var ett möte via Skype tillsammans med Astrid och Sofia ifrån Göteborg och Bohusläns DUS. Det var ett möte kring organisationsprojektet och det öppna forum som hålls här i Göteborg under kommande vecka. Precis som de ungdomar som varit med under öppna forumens turné hittills så hade de många bra idéer och tankar, såklart. Finns så mycket inspiration ute i landet, vilken kompetens och vilket engagemang! Härligt. Det känns fantastiskt att så många passar på att ta vara på möjligheten att kunna påverka, för den finns och den är ju som ni vet - unik! Turnén pågår, så bjud med dig, vänner, boxgrannar, tränings-och tävlingskompisar, organisationsledare och alla du kan få med dig till forumet i ditt distrikt - dina tankar och åsikter behövs.
Vill också passa på att ge en stor eloge till Jennie Hagelin som är vår representant i Organisationsprojektet - du gör ett fantastiskt jobb!

Att mötas via telefon och nätet passade denna fullspäckade söndag bra, jag gillar det och det gav oss mer tid att lägga på diskussionerna och det som var viktigt idag.

Under veckans möten får jag dock lämna skrivbordet här hemma för Stockholm och Varberg. Det nalkas Framtidsspanar-träff och Tävlingssektionsmöte. Återkommer om det.

Nu är det dags för hundpromenad - trots att det regnar på tvären.
 
Kram
Malin Gustafsson,
CUS
 

RSS 2.0