Ridborgarmärket

Förra helgen var CUS på Strömsholm och hade möte. Vi passade på att ta ridborgaremärket. Men vad är egentligen ridborgarmärket och hur gör man om man vill ta det? Jag har ställt de frågorna och några till, till Linnéa Hedberg i Ridskole- och utbildningssektionen.
/Helena

Vad är ridborgarmärket:?

Ridborgarmärket är ett "bevis" på att du kan rida 200m.

Hur går det till?
Den som ska ta märket kan välja några olika alternativ.
Har man ridvana kan man välja att rida ridborgarmärkeskadriljen eller det "traditionella programmet". Där ingår skritt, trav och galopp. Känner man sig lite osäker på det går det att välja gångart själv och rida med ledare i 200m (ca 1,5 varv i 20x40m ridhus) Utförligare regler finns på www3.ridsport.se/RidklubbRidskola/Ridborgarmarket/

Hur gör man för att ta märket?
Ta kontakt med den föreningen du är medlem i och fråga om de ska delta i jakten på att sälja flest märken. Är du inte medlem i ngn förening ansluten till SvRF eller aldrig har ridit förut så råder jag dig att vända dig till närmaste ridklubb/ridskola och berätta att du vill ta märket. Kanske är föreningen redan med i "jakten" eller så kan de ordna tex en ridborgarmärkesdag på klubben? Ett tips är att föreningen kan söka Idrottslyftspengar för att genomföra en Ridborgarmärkesdag!

Varför ska man ta märket?
Det finns flera anledningar till att ta märket. I år är märket specialdesignat och går i SvRF 100års tecken och är i snyggt marinblått och guld. Bara det är en anledning nog att ta märket. Det är även oerhört viktigt att visa bredden på ridsporten och vilken stor folksport vi är, att alla kan ta del av den. Genom att ta ridborgarmärket kan vi locka nya målgrupper till sporten, locka tillbaka sådana som har slutat rida, få upp ögonen på politiker och andra beslutsfattare ang vår verksamhet mm.

Sen hjälper man sin förening att ha större chans att vinna fina priser i jakten om den föreningen som säljer flest märken.

Hur går det till om föreningen vill vara med och tävla?
När föreningen bestämt sig för att vara med så är det dags att utse en ”Ridborgarmärkesbas” som är huvudansvarig i er förening, beställer märken och är kontakten mot Svenska Ridsportförbundet. Ridborgarbasen utser ett antal märkeskontrollanter i sin förening som bedömer de planerade ritterna. Märkeskontrollanterna finns till för att Ridborgarmärkesbasen inte ska behöva bedöma alla ritter själv och kan vara till exempel ridlärare eller tränare i föreningen. Kontrollanterna ser till att ritterna sker på ett säkert sätt och att reglerna följs.

När Ridborgarmärkesbasen är utsedd beställer föreningen märken och laddar ner protokollet (från www3.ridsport.se/RidklubbRidskola/Ridborgarmarket/) som alla märkestagare antecknas på. Svårare än så är det inte!

Vad kan man vinna?

För att skapa lite spänning under hela året så är tävlingen indelad i olika etapper.

Föreningen väljer om de ska satsa på just en etapp eller sprida ut sina chanser under hela året. När föreningen redovisar sina protokoll så får föreningen lottandelar utefter hur många märken de sålt i procent i förhållande till sitt medlemsantal.
Exempel:

Har föreningen 200 medlemmar och redovisar 100 ritter så får föreningen 50 lottandelar.

Ettappriserna under året är följande:
1. Schabrak från SvRF
2. Utbildningscheck värde 5000:-
3. Presentkort från Safety System à 5000:-
4. Clinic med Elisabet Lundholm

Den förening som har sålt flest märken under året har sedan störst chans att vinna de fina slutpriserna sponsrat av Safety System.

1:a pris 30, 000:- till en hinderpark/dressyrstaket
2:a pris 10, 000:-
3:e pris 5000:-

Om du har några frågor ang ridborgarmärket kontakta Eva Lundkvist
0220-45648, [email protected]



Madde tar ridborgarmärket på Disco



Nyblivna ridborgarmärkestagare!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0