Svar på frågan om CUS verksamhet

Det kom en fråga här i bloggen för ett tag sedan om vad CUS egentligen gör och jag hade tänkt att jag skulle försöka svara på det.

Svenska Ridsportförbundet har en inom idrotten unik struktur som lyfter ungas betydelse och bjuder in till engagemang, säkert inget nytt för någon av er läsare. Strukturen skapar möjligheter för unga att göra verksamhet för unga, men också att vara med i de beslut som fattas inom ridsporten. På föreningen finns den lokala ungdomssektionen som gör verksamhet för unga och de representerar också alla unga medlemmar i föreningsstyrelsen.

På regional nivå, ja, alltså i våra 19 distrikt finns Distruktsungdomssektionerna (DUS). I DUS jobbar unga för alla unga på föreningarna. De finns också representerade i distriktsstyrelsen.

På central nivå i ridsportförbundet finns den Centrala Ungdomssektionen (CUS). Vartannat år är det Riksungdomsmöte och där väljs CUS styrelse av DUS:en. Man skulle kunna säga att vårt uppdrag är att representera unga där beslut fattas samt att stötta DUS:en och jobba för de unga på föreningarna.
Svenska Ridsportförbundets organisation ur ett ungdomsperspektiv

Vi har valt att dela in vårt arbete i tre områden, det operativa arbetet, det strategiska arbetet och representation.

Det operativa arbetet är sådant vi bjuder in till och som är återkommande. Exempel på det är
- Hästkunskap Cup
- Vi i stallet (som vi administrerar)
- DUS-konferenser
- Riksungdomsmötet
- Ledarfokusutbildningarna (Ta täten, Väl tränad, Hästkunskap, På barns vis & Styrelseproffs)
- Träffar för ULK-utbildarna
- Stipendiehelg
mm.

Det strategiska arbetet är sådant som vi vill förändra och förbättra eller göra nytt. Dessa frågor driver vi i projekt, det vill säga de har mål och ett bestämt start och slutdatum. Det kan ju hända att projekten sedan blir en del av den ordinarie verksamheten, det är ledarfouks ett exempel på.  Här är några exempel på det som ryms inom det strategiska arbetet just nu:
- Trygghetsfrågor
- Välj smart utbildning
- DUS utveckling
- Material som ska göras och uppdateras (tex ett material till Ta täten, FULK-material)
- Kontakten med unga tävlingsryttare
mm

En stor del av vårt uppdrag har kommit att bli att representera i olika grupper där det fattas beslut som rör ridsporten. Därför finns vi  bland annat med i följande grupper:
- Förbundsstyrelsen
- Tävlingssektionen
- Ridskole- och Utbildningssektionen
- Organisationsprojketet
- Kommunprojektet
- Ryttarmärkesgruppen
- Ridsportforumgruppen
- Medlemsprojektet
- Idrottslyftets styrgrupp
- Häst och ryttares redaktionsråd
mm

För att fixa detta uppdrag så är vi 10 CUS:are: Elin, Frida, Helena, Jennie, Johanna, Klara, Madde, Malin B, Malin G och Martina. Vi har ca 5 möten om året, men som ni förstår så består vårt arbete av mycket mer än så. Vi träffas i våra arbetsgrupper, möts på centrala samlingar och håller dessutom i mycket av vår operativa verksamhet.

Till vår hjälp har vi avdelningen ridklubb/ridskola på det centrala kansliet och knutna till oss finns också då och då projektledare till våra projekt. Verksamheten finansieras av pengar som vi äskar från Förbundsstyrelsen, men vissa projekt finansieras också av Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS).

Jag hoppas att det var ett svar på den frågan som kom in! Ni är så klart alltid välkomna att ställa frågor om det är något ni undrar över!

/Jennie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mailadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0