Årets Ungdomssektion berättar om Globen och sektionens spännande projekt!
2012 utsåg CUS Kalmarbygdens Fältrittklubb till Årets Ungdomssektion och under Stockholm International Horseshow fick sektionen ta emot ett stipendium på 10 000 kr. I nomineringen till Årets Ungdomssektion ska man berätta om ett projekt som man vill genomföra för pengarna om man vinner. Sofia och Lovisa Hagström berättar om UZ spännande projekt samt om hur det var att åka till Globen!
Kram // Madde
"Att lyckas vinna titeln Årets ungdomssektion 2012 var utan tvivel det största som hände oss från Kalmarbygdens Fälrittklubbs ungdomssektion år 2012. Jag (Sofia och ordförande) var på höstlovssemester i Skottland när telefonen ringde och det första jag tänkte var ”Shit, det är ju så dyrt att prata i telefon utomlands... Ska jag kanske bara låta det ringa...?”. Jag såg dock ganska snart att det var ett okänt nummer och gissade därmed att det var viktigt. Ett knapptryck, Madde svarade och 5 minuter senare stod jag och hoppade av obeskrivlig glädje mitt bland folkruset i Edinburgh...
När jag sedan kom hem till Kalmar igen var det dags att börja organisera resan till Globen där vi skulle ta emot vårt pris! Hur många från sektionen ville följa med? Hur skulle vi ta oss dit? Hur dyrt skulle det bli? Det hela var väldigt överväldigande ett tag och jag höll hårt i både tummar och tår för att allting skulle lösa sig på bästa sätt. Men turen verkade hålla i sig och den 1/12 satt vi tjugo glada KBF:are i fyra bilar påväg mot huvudstaden! Bortsett från några kräkincidenter på grund av åksjuka i en av bilarna och en halvdan kartläsare i frontbilen - kom vi fram välbehållna till Globen och taggade ända ut i fingerspetsarna!
Väl inne i Globen unnade vi oss några välförtjänade timmar på mässan, innan vi fram emot klockan sex delade på oss. 10 stycken av oss fick nämligen möjlighet att gå en guidad tur bakom kulisserna! Vi stötte därinne bland annat på en ytterst gullig minishettis (och minst lika söt Douglas Lindelöw), fick se framridningarna, kulisser, hindermaterial, kika in en snabbis i stallarna, smyga förbi Henrik von Eckermann under en intervju och träffa anställda. Nedan kan ni se ett litet urval av bilder därifrån!
Vid sjutiden satte showerna vi hade biljetter till, igång. Bland annat Volkswagen Cup, Lejonbesök och självmord stod på schemat! Precis efter pausen var också vi välkomna upp på scenen för att ta emot vårt diplom, blommor och några kramar! Hela kvällen var fantastisk, även om det var lite nerver inblandade i att gå upp på den där scenen (tänk om någon skulle lyckas göra en förstklassig faceplant?!). Men allt gick som det skulle och när kvällen led mot sitt slut, begav vi oss i samlad trupp mot vårt vandrarhem för några timmars sömn.
Arbetet som följt denna resa har varit otroligt roligt! Vårt projekt har utvecklats och även en konferens i Eskilstuna som ni läst om tidigare här på bloggen, har hunnits med! I Eskilstuna träffade vi på väldigt kompetenta ungdomsledare som gav oss mycket idéer och inspiration att ta med hem, och vårt projekt tänkte vi nämna lite kort om här nedan!
Vårt projekt
Det är tänkt att vi ska bedriva en Utbildningsstege i fyra steg, som ska syfta till att utbilda ledare och generera god hästhållning samt kamratskap på vår förening. De fyra stegen representeras av fyra s.k. skötarkurser som vardera behandlar olika områden inom hästhållningen; exempelvis sjukdomar, dekorativ hästvård, avpassning av sadel och träns, lastning, massage och stretching etc. För varje steg i utbildningsstegen erbjuds eleven olika uppgifter på klubben - såsom skötare på en ridskolehäst, stallvärd, medlem i ungdomssektionen eller årselev. Tanken är att utbildningen i slutändan ska leda till att man stärker individen men även hästintresset och utbildar goda ungdomsledare. Så småningom hoppas vi även på att kunna koppla ihop detta med vidareutbildning (förslagsvis en Grönt Kort-kurs eller ULK:en) med denna om man märker att intresset finns!"
//Sofia och Lovisa Hagström