Mitt första ideella uppdrag
Att sitta med i ungdomssektionens styrelse på min förening var något man förtjänade. Det var status och det var väldigt eftersträvansvärt. I styrelsen fanns alla de äldre tjejer som vi småtjejer såg upp till och hade som idoler och vem ville inte bli som dem?!? Året jag blev invald, 1997, var det 84:ornas tur att väljas in. Vi var nämligen så många barn och unga på vår förening att valberedningen "tog" ett år i taget och det året var det alltså dags för 84:orna. Vi var säkert tio-tolv stycken som väntade på att valberedningens fråga och om jag inte minns fel så fanns det två platser till förfogande. Jag kommer ihåg när min ridlärare, som var valberedning, frågade mig om jag var intresserad av US:s arbete och av att ingå i styrelsen. Inom mig bubblade jag av lycka men eftersom jag var lite rädd för min ridlärare (det var alla) så sa jag lite blygt och tillbakadraget ja till nomineringen. Jag visste egentligen inte så mycket om arbetet mer än att US gjorde aktiviteter för barn och ungdomar på klubben och att de hade sina möten på söndagar som de avslutade med att titta på Beverly Hills.
Men innan jag kunde titulera mig suppleant i styrelsen skulle det vara årsmöte. Jag kommer inte ihåg så mycket från årsmötet mer än att jag var imponerad över att alla kunde en massa svåra ord men desto mer av känslan när jag hade blivit invald. Jag var en del av ungdomssektionens styrelse! Att jag sedan var suppleant och inte vågade säga så mycket på de första mötena gjorde inte så mycket.
Ja, just det, jag måste ju bara berätta om det första mötet också. Vi var hos en av tjejerna som bodde utanför Hässleholm och min mamma, som snällt skulle skjutsa mig dit, körde fel, vilket gjorde att jag var försenad och fick komma in 20 minuter försent. Behöver jag dessutom nämna att alla satt med pärm, papper och penna i handen och jag hade ingenting...
Men jag lärde mig att ha med mig pärm, papper och penna. Och jag lärde mig att ta ansvar och göra roliga aktiviteter i föreningen. Och att argumentera för ungdomarnas sak i "stora styrelsen". Jag måste säga att jag nu är väldigt glad och känner stor tacksamhet över att jag fick utvecklas som människa och ryttare i Röinge Ridklubb. Det var en perfekt skola.
/Helena
Jag försökte hitta en bild på mig från 1997, men jag lyckades inte. Istället får ni hålla tillgodo med den här från 1995. Hästen är min dåvarande ponny, Zambo.
Budget och verksamhetsinriktning 2012
Idag diskuterade jag och Eva budget och verksamhetsplanering utifrån de strategier CUS satte upp på förra mötet. Det är nämligen så att förbundsstyrelsen ska diskutera de olika verksamheternas äskanden (önskan av pengar) på mötet den 1 oktober och handlingarna bör ha varit inne drygt en vecka innan. Om vi sedan ska ha processat detta några gånger i CUS och med AC, förbundets lika fantastiska ungdoms- och utbildningschef, så gäller det att starta nu. Jag kan i alla fall avslöja en sak, året 2012 med förbundets 100-årsjubileum i fokus, kommer att bli bra! Mycket bra!
/Helena
En smygtitt inför vad som komma ska!
Ny vecka
Namn: Helena Carlsson.
Ålder: 27 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Jobbar som idrottspolitisk rådgivare på Riksidrottsförbundet.
Klubb: Klubben i mitt hjärta kommer alltid att vara Röinge Ridklubb, Hässleholm.
Hästar i mitt liv: Det är det såklart min egna häst, Rich Forever, även kallad Rickard. Om namnet känns igen så är det för att han även nämndes i Elins presentation eftersom hon har honom som foderhäst just nu. Men jag måste också nämna Radagast, Nobel och Zambo, som på olika sätt har lärt mig vad jag kan.
Mitt engagemang i CUS: Jag har förmånen (verkligen!) att vara ordförande för den här sektionen. Det är ett otroligt utvecklande och helt fantastiskt uppdrag och jag tror aldrig att jag kommer att få jobba i en sådan miljö i mitt liv igen. Jag arbetar med tio andra unga människor som vill samma sak som mig, nämligen att göra svensk ridsport till världens bästa. Det är häftigt!
Vill ni veta något mer om mig? Jag lovar att svara på alla frågor=) Vad vill ni att jag ska blogga om? Kommentera!
/Helena
800?
På förra CUS-mötet pratade vi om att Håkan Juholt, partiledare för S, har gått ut i media och sagt att han fick 800 svar på sin profil när han nätdejtade. Jag är en aning källkritisk i just det här fallet, men tänk vad coolt det hade varit att ha 800 bloggläsare om dagen!
Vi vill vara öppna med hur vi jobbar i CUS och nå ut till så många ridsportare som möjligt. Det är ju genom era synpunkter och idéer som vi kan bli ännu bättre.
Vår plan är att fixa designen för att göra bloggen mer attraktiv och vi satsar så klart på regelbunden uppdatering.
Har du några tips på hur vi kan nå ut till fler med vår blogg? Dela med dig!
/Elin
En ridsportförebild
Här kan du läsa Sandras svar på mina frågor, om tiden i CUS och om hur hon ser på ridsportens framtid.
/Elin
Berätta om din ridsportbakgrund! Vilka uppdrag har du haft?
Förtroendeuppdrag jag har haft:
Ordförande i Sjövikens Ridklubb, ordförande i Smålands Ridsportförbund och dessinnan ungdomsledamot och ordinarie ledamot.
Ledamot i CUS och förbundsstyrelse-ledamot på ungdomsmandat.
Ledamot i SvRF:s förbundsstyrelse (FS) och i arbetsutskottet.
Ledamot i Smålandsidrotten (Smålands Idrottsförbund, SISU Småland och Regionalt Elitidrottscentrum).
Lett organisationsutredningen inom SvRF 09-11.
Vilket var ditt första ledaruppdrag?
Fotbollstränare i Ryd en säsong.
Beskriv ett påverkansminne från din tid i CUS:
När vi ungdomar skulle få FS att ta beslut om att jobba för rökfria ridanläggningar. Vi var nervösa så vi skakade. En del av de tjänstemän och förtroendevalda i FS som var rökare argumenterade mot förslaget under mötet, men dåvarande ordförande Erika Genfeldt sa till den som yttrade sig att vi struntade i om den personen rökte men ville påverka de som var ridsportens framtid, våra ungdomar. Det var svårt att argumentera mot de orden och FS beslutade enligt CUS förslag. Än en gång visade det sig att det är viktigt att jobba för långsiktiga beslut, för att de som lever i det som finns just nu har svårt att tänka sig världen annorlunda och hur det kommer påverka just deras situation.
Vilken ridsportfråga ser du som viktigast de kommande fem åren?
Att få vårt förbund att gå i takt mellan klubb-distrikt-förbund, för det kommer att gynna den enskilde ryttaren oavsett ålder.
Vad drömmer du om?
Den 12-13 november har 150 unga, aktiva ridsportare mellan 16 och 25 år, möjlighet att vara med på ett exklusivt forum. Temat är ”Lev din dröm – våga satsa” och stor vikt läggs vid den personliga resan. Kom och inspireras!
Helgen med föreläsare inom och utanför ridsporten, arrangeras i Täby Park Hotell norr om Stockholm. Vi vill att du är medlem i en ridklubb, men det spelar ingen roll om du är tävlingsryttare, ungdomsledare, förtroendevald eller engagerad på annat sätt i stallet – att du vill och vågar satsa är det som räknas.
|
Anmälan
Anmälan är bindande. Har du anmält dig och inte avbokat din plats i god tid, faktureras du som deltagare de 1 800 kronor som är den faktiska kostnaden för helgen. Du kan i god tid överlåta din plats till en ersättare. Skulle du bli sjuk måste läkarintyg bifogas avanmälan.
Ta chansen och anmäl dig – först till kvarn är det som gäller!
Anmälan sker via mail till [email protected] senast den 21 oktober 2011.
En bekräftelse med vidare information om bokning av resor med mera kommer att skickas ut.
Jag kommer att vara där - hoppas att vi ses!
/Elin
Var finns Sveriges bästa US 2011?
Jag minns precis hur det kändes. Det var en novemberkväll förra året och jag stod i tvättstugan och laddade torktumlaren. Jennie från CUS ringde och avslöjade hemligheten: TUSS, ungdomssektionen i min klubb Theleborgs Ryttarsällskap, hade blivit utsedd till Sveriges bästa! Glädjetårarna rann och jag höll på att spricka av lust att ringa till alla i hela i världen och berätta detta stora. Det finaste priset i hela Sverige hade tillfallit TUSS. Efter några dagar var det officiellt och jag kunde vara lycklig tillsammans med resten av föreningen.
Jag har ställt några frågor till Josefine Ahlgren som är sekreterare i TUSS och ungdomsrepresentant i föreningens styrelse.
Hur kändes det att bli utsedd till Sveriges bästa ungdomssektion 2010?
Hmm, svår fråga, jag minns bara att jag blev väldigt, väldigt glad! Lite förvånad blev jag också, jag vet att det finns många bra ungdomssektioner ute på Sveriges klubbar, och att bli utsedda till den bästa var väldigt stort! Glädjen sitter fortfarande kvar i alla medlemmar och det har verkligen gett oss lite extra glöd :)
Vad är det som gör just er i TUSS till en så bra ungdomssektion?
Jag tror att en stor del är sammanhållningen, och vår motivation. Vi har skrivit ner en helt egen vision, som är baserad på SvRF's mål och på vår förenings vision. Detta för att ungdomssektionen och föreningen jobbar tillsammans och verkligen är en klubb.
Visionen har vi brutit ner till tydliga mål, som vi jobbar mot varje år. Ett av målen 2010 var faktiskt att bli Årets Ungdomssektion 2010! Så man ska inte vara rädd för att sätta höga mål! ;) Något som TUSS har med både i sin vision, sina mål och i sitt tänk hela tiden är säkerheten. Säkerheten stor alltid i centrum! Under 2010 så utbildade sig helt ungdomssektionen i HLR och vi var även med på en brandkurs, detta för att kunna skapa en säkrare miljö i stallet.
Sammanhållningen som jag nämnde tidigare vet jag är vädigt viktig. Vi i TUSS-styrelse gör ofta många roliga saker tillsammans, så som t.ex. resor eller andra aktiviteter då vi umgås utan möten och planering. Det är väldigt viktigt att alla trivs i gruppen, för annars är det svårt att arbeta tillsammans för föreningens medlemmar.
Berätta om prisutdelningen!
Prisutdelningen var väldigt rolig och oförglömlig!
Prisutdelningen ägde rum i Globen under Stockholm international horse show och det var även en resa i sig att hela ungdomssektionen fick komma dit och stå på scenen! Vi skulle egentligen skicka upp två representanter för att ta emot priset, men vi ville att HELA ungdomssektionsstyrelsen skulle få stå där på scenen och ta emot jublet! Haha... Det var ju faktiskt vi tillsammans som verkligen hade arbetat för att bli Årets Ungdomssektion!
Så, vi ringde först och tjatade på Eva Lundkvist att få skicka upp hela ungdomssekitionsstyrelsen, men det gick inte för arrangörerna av Stockholm horse show. Så då satte jag mig och skrev ett mejl till "showens president", och då fick vi klartecken till att skicka upp hela styrelsen! Det lönade sig att inte ge upp, och vi visade att ungdomar kan verkligen påverka!
Vad har ni gjort med prispengarna?
Det som vi har valt att göra med våra prispengar är en film. Vi håller på att filma och ska snart börja klippa ihop vår film som handlar om just arbetet i ungdomssektionen. Med filmen så vill vi inspirera och engagera fler ungdomar i ungdomssektioner ute på Sveriges ridklubbar. I filmen så tar vi upp förslag på aktiviteter, berättar om möten, årsmöten, planering, visioner, mål och en massa annat. Denna kunskap kan ungdomar använda antingen för att bli inspirerade och utveckla arbetet i sin ungdomssektion, eller kanske starta en ungdomssektion, om man inte har någon på sin klubb.
Snart är det dags att skicka in ansökan om man vill bli Sveriges bästa ungdomssektion 2011. Vad ska man tänka på när man skriver ansökan?
Lägg ner lite tid och verkligen tänk igenom nomineringen! Berätta om hela ert arbete under året och kanske lite om vad ni vill med er ungdomssektion i framtiden.
Berätta hur er verksamhet hjälper till för att arbeta med dokumentet "ridsporten vill". (Som är ett av "kriterierna" som bedöms, mer info om det på SvRF's hemsida)
Ni ska även skriva om ett projekt som ni vill genomföra, vårt projekt var denna filmen som kommer att finnas ute till försäljning förhoppningsvis i början på nästa år. Använd er fantasi och kom på ett riktigt bra projekt som ni vill genomföra för era medlemmar, kanske en HLR-kurs för att öka säkerheten? Eller varför inte en brandkurs? ;)
När det sedan är dags att skicka in nomineringen, så se till att de som vill ska ha hunnit läsa igenom den, ni kanske har missat något som ni gjort under året?
Senast den 30 september ska nomineringarna för årets ungdomssektion och årets ungdomsledare vara inskickade till ditt distrikt.
Läs mer här: http://www3.ridsport.se/Ungdom/Ungdomsstipendier/
Lycka till!!
/Elin och Josefine
NOMINERA UNGA!
Elin har ansvaret för bloggen den här veckan och så kommer det att se ut resten av det här året, olika CUS:are har olika ansvarsveckor. Det kan ändå dyka upp rapporter från möten mm. från andra CUS:are än den som har bloggen just den veckan.
Förra onsdagen var jag på det första mötet med organisationsprojektets styrgrupp. Organisationsprojektet är ett projekt som är tillsatt av SVRF’s förbundsstyrelse på uppdrag av stämman 2011. Tanken är att vi ska hitta en så lämplig organisation som möjligt för att nå våra mål och fylla vårt syfte.
Projektet har en styrgrupp där jag har en plats som CUS:are. I styrgruppen ingår också Anders Mellberg, Marie Hallander Larsson och Mattias Gårdlund från Förbundsstyrelsen. Jörgen Jarleman, Eva Myrgren och Stefan Holmgren som representerar distrikten samt Anneli Sjödin, Charlotta Tanner och Sten-Åke Thundal som nominerades av föreningarna. Från kansliet finns Kicki Ronnerberg-Bäckman med som projektledare, samt Carina Sjöberg (Generalsekreterare SvRF), Henrik Ersgård och Lotta Amnestål. Dessutom finns organisationskonsulten Oscar Lekander med och håller ordning på oss! Hoppas att jag inte glömde någon nu... :)
På mötet diskuterades styrgruppens roll och uppdrag samt de tre grupper som kommer att jobba med delprojekten Föreningsservice, Samverkan och struktur och Finansiering. Dessa tre grupper är inte fastställda än och jag fick ett tydligt uppdrag med mig från gruppen: NOMINERA UNGA!
Så, här och nu, ber jag om din hjälp! Jag vill ha en lång lista att lämna in med unga, kompetenta personer som kan tänka sig att vara med och forma ridsportens framtid. Vill du vara med eller känner du någon? Skicka iväg ett mail till mig: [email protected]
Passar också på att länka till Havrepappa som skrivit ett blogginlägg där han krattar manegen för CUS i organisationsprojektet.
Ser fram emot era nomineringar!
Vi hörs!
Jennie
Anders Mellberg leder oganisationsprojektets styrgrupp, Sten-Åke och Jörgen syns också på bild.
Anneli, Carina, Oscar och Henke.
Vi fick presentera oss genom att göra intervjuer och presentera den man intervjuat!
Tidsplanen för projketet och Lottas dator (från den uppdateras ridsport.se dygnet runt)
Processarbete
En av alla fördelarna med att vara CUS:are är att man kan få användning för det som man lär sig i sitt uppdrag i arbetslivet.
Idag har jag planerat och genomfört ett processarbete med styrelsen i föreningen där jag jobbar. Vi hade fokus på hur gruppen ska kunna arbeta tillsammans på bästa vis.
Vi började med att presentera oss. Förutom yrke, hästbakgrund och tidigare föreningserfarenhet fick alla också berätta om hur de ser på sitt uppdrag, vad de vill tillföra föreningen och vilka frågor som de brinner för. Efter presentationen arbetade vi med förväntningar och spelregler för styrelsen. Jag hade förberett frågor som de fick svara på genom att skriva på post it-lappar.
Det blev ett lyckat möte - en bra dag på jobbet! Tack vare det som jag har lärt mig som ideellt aktiv inom ridsporten kände jag mig säker i min roll som processledare. Nu återstår bara för mig att sammanställa det som vi kom fram till idag.
Två bra böcker som man kan använda sig av när man jobbar med grupp- och/eller föreningsutveckling.
/Elin
Utbildningsplan och ryttarmärken
Idag har jag varit på arbetsgruppsmöte på Arlanda. Vi jobbar med att utveckla utbildningsplanen för svenska ridskolor och med att förbättra ryttarmärkena. Dagens möte var det andra för vår arbetsgrupp och vi fick mycket gjort. Vi är precis i början av arbetet och vi hoppas att få chans att slutföra det, då vi tror att det kommer att leda till något riktigt bra.
Det vi arbetade med idag var att titta på befintliga utbildningsplaner som vi har samlat in från olika ridskolor. Vi pratade också om goda exempel på ridskolor som har fungerande utbildningssystem för elever, hästar, personal och föreningsaktiva.
Som avslutning gjorde vi en första skiss på hur framtidens ryttarmärken skulle kunna se ut. Var och en har uppgifter att lösa till nästa möte, mina är bland andra att kontakta två ridskolor för att få veta mer om hur de jobbar.
Mina kamrater i arbetsgruppen:
Anita Jonsson, ridskolechef Skogslottens Ridskola i Östergötland
AnnMargrethe Andersson, ridskolekonsulent Svenska Ridsportförbundet
Linnéa Hedberg, ledamot i Ridskole- och utbildningssektionen
/Elin
Presentation av en CUS:are
Under vecka 34 är det jag som är ansvarig för uppdateringen på bloggen.
För att ni ska lära känna mig lite bättre kommer här en presentation av mig:
Namn: Elin Gunnarsson
Ålder: 26
Klubb: Theleborgs Ryttarsällskap, Växjö. Jag jobbar som ridlärare och just nu också tillförordnad verksamhetschef.
Hästar i livet: 24 fantastiska ridskolehästar, väl värda all respekt och beundran. Sedan en dryg vecka tillbaka även halvfoderhästen Rich Forever, kallad Rickard.
Mitt engagemang i CUS: Jag blev invald i CUS vid Riksungdomsmötet 2009. Det bästa med att jobba i CUS är i mitt tycke känslan av att allt är möjligt! Mina hjärtefrågor är ridskole- och utbildningsfrågor. Jag tycker också att det är otroligt viktigt att hitta bra, stödjande personer som kan vara en resurs för ungdomar som är förenings- eller distriktsaktiva.
Under min bloggvecka kommer jag att bjuda på intervjuer med intressanta ridsportpersoner, referat från möten som jag har varit på och kanske en och annan överraskning...
Vad vill du att jag ska blogga om? Kommentera!
/Elin
CUS-möte, EM-brons och avtackning!
Vad har vi annars gjort i helgen? Vi har lärt känna varandra ännu mer (det är trots allt första ordinarie mötet efter stämman), vi har diskuterat höstens stora händelse Ungdomsforum (håll utkik på bloggen och hemsidan), vi har dragit upp strategier inför 2012 (ni andra i förbundet får se upp!) och vi har även hunnit med ett besök med ridning på schemat på Theleborgs Ryttarsällskap (föreningen som vann SM i stödjande miljöer i höstas). Vi har varit väldigt produktiva och komptensen i gänget är enorm. Det är kul att arbeta ideellt!
Vi har även tackat av Lillemor, som slutar på Ridsportförbundet och börjar som verksamhetsledare på Riksidrottsmuséet. Hon gillar ju att resa så en present på temat var ganska givet och det blev en övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi. Det var sorgligt att tacka av henne och en och annan tår fälldes. Lillemor är en av dem som har jobbat mest ihop med oss och betytt otroligt mycket för ungdomsverksamheten i förbundet. Ja, så mycket att det inte går att beskriva för att göra henne rättvisa. Och även fast hon aldrig varit förtroendevald CUS:are så passar ordspråket "En gång CUS:are, alltid CUS:are" definitivt lika mycket in på henne som på oss andra. Lillemor, vi kommer att sakna dig, men tro inte att du blir av med oss, vi kommer redan imorgon med en spännande förfrågan=)
Övre raden: Elin, Malin, Helena, Jennie, Klara och Malin.
Nedre raden: Madde, Frida och Martina.
Rapport från mötet
Även om jag visste att de skulle komma, så kändes det ändå helt oväntat när jag mötte Helena och Anders på parkeringen på mitt jobb. Den förvåningen övergick snart till ett entusiastiskt möte med prat om ungdomsfrågor och framtiden.
Vi började med att göra en historisk tillbakablick på ungdomsinflytandet i ridsporten. Först om ungdomssektionerna i Ridfrämjandet, sedan gick vi vidare till sammanslagningen (då flera organisationer gick samman till SvRF). Vi pratade om vår tacksamhet till tidigare CUS:are så banat vägen för det arbete som vi kan göra idag och om de utmaningar som vi stött på under vår tid och det vi ser som våra utmaningar i framtiden.
Vi pratade också mycket om ungdomars roll i organisationen och hur den faktiskt skulle kunna utvecklas och blomstra ännu mer.
I helgen har vi CUS möte och då ska detta fortsätta att diskuteras. Du som har något du vill dela med dig av, tveka inte att göra det! Det är vi tillsammans som ska forma Svensk Ridsports framtid!
Här kommer också en fantastiskt vacker bild!
På återssende!
/Jennie
Vad skulle du säga?
Vad skulle du säga om du träffade Anders?
Finns det något du vill att vi tar upp imorgon?
Uppdatering kommer efter mötet! :)
/Jennie
Hästar på Pride
Att vara på plats och se alla glädjesprutande, entusiastiska paraddeltagare i Pride paraden var en upplevelse och något jag verkligen kan rekommendera!
Just nu jobbar vi mycket med trygghetsfrågor i ridsporten och visst ska ridsporten vara öppen för alla!
Vad tycker du om ridsporten och idrotten, är den öppen för alla och borde vi synas mer på arrangemang som detta?
Ridsportförbundet var inte representerat men här kommer lite smakbitar med hästanknytning.
Fantastiskt att se dessa hästar som gick strax före hela paraden. Hur coola som helst!
En tjej i ridkläder med texten "Hästtjej" på bröstet.
Ser ni vad fint i takt de går, de misstänkt människoliknande hästarna?
Inte heller Riksidrottsförbundet fanns representerat, men några idrottsgäng deltog.
Friskis & Svettis
Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), bakom syns också simklubben "Stockholm dolphins" och TIP Muay Thai IF som ingår i Svenska Budo och Kampsportsförbundet.
/Jennie