Gott Nytt RidsportÅr


Maddes CUS-år

 

Det hela började på RIX-ungdomsmötet på Högbo Brukshotell i början av Maj. Jag fick den fantastiska möjligheten och förtroendet att vara ledamot i CUS.


 

Här är Josefine och jag utanför Högbo Brukshotell, vi båda arbetar tillsammans i Smålands DUS


Det första som hände var att vi nyinvalda i CUS hade ett introduktionsmöte på kansliet i Strömsholm, tillsammans med Helena och Jennie. Vi gick rundvandring på kansliet, träffade alla anställda och vi fick en presentation av vad de olika avdelningarna på kansliet jobbar med. Vi träffade också förbundets ordförande, Anders Mellberg, och fick en massa papper och pärmar med all möjlig information. Efter denna dagen snurrade mycket  information i huvudet, men med tiden har allt blivit klarare och klarare och jag har lärt mig otroligt mycket på vägen.

Här är gänget utanför Ridsportens Hus, Strömsholm.


I augusti var det dags för det vårt första ”riktiga” CUS-möte och till min förtjusning skulle vi hålla till i min kära hemstad Växjö. Sedan dessa har det hänt en massa roliga saker. I oktober besökte jag ledarfokus utbildningen, På Barns Vis, i Borlänge.



Kursledare för På Barns Vis - Gabriella Thorell


Jag har fått möjlighet att blogga här på Ung i ridsporten-bloggen, läsa om en massa fantastiska ungdomssektioner och ungdomsledare och till slut vara med och utse landets bästa. Jag har fått vara en del av det succéartade Ungdomsforum 2011 och fira advent i Globen med magiska nummer under Stockholm International Horse show.


Under året har jag fått lära känna många härliga CUS:are och ungdomar, och jag ser fram emot att träffa ännu fler under 2012. Gott nytt år allihopa!


Mvh // Madde


Martinas ridsportsår

Då var det dags för mig att sammanfatta mitt ridsportsår 2011. Jag ska nämna tre händelser som spontant dök upp när jag klurade på vilka som var årets höjdpunkter. Jag kan dock inte rangordna dessa, men here we go!

RIXU

Klart RIXU var en av mina höjdpunkter. RIXU är alltså CUS årsstämma som i år gick av stapeln på Högbo Brukshotell utanför Gävle, Sandviken. Först och främst var det en väldigt rolig helg, vi lekte lekar (jag blir som en 10 åring - barnsligt glad!) och fick massor med god mat. Ni som var där - ni kan inte ha glömt dessertbuffen?! Men på årets stämma hade jag även den stora äran och glädjen att bli invald i CUS styrelsen. Det var verkligen en start på något som är roligt, lärorikt och spännande.


Stockholm International Horseshow och stipendiutdelningen

I Globen under Stockholm International Horsehow hade jag och Johanna det ärofyllda uppdrag att dela ut pris till Årets Ungdomssektion och Årets Ungdomsledare inför fullsatta läktare. Det var ett gäng nervösa, stolta och glada tjejer som mötte upp oss för stipendieutdelningen. De fick även tillsammans med Johanna gå bakstage i Globen innan showen började och träffa flera av kvällens stjärnor.

Det som gladde mig mest var att få träffa de här duktiga tjejerna, att se att priset gick till ett så fint gäng. Jag hade velat träffa alla nominerade för det gav verkligen inspiration och glädje att se (och läsa om) alla duktiga unga människor i vårt avlånga land!


Ungdomsforum

Elin har redan sammanfattat denna helg väldigt bra. Vi fick träffa nästan 200 engagerade ungdomar - behöver det tilläggas något mer?


Det var mina höjdpunkter under 2011. Men desto mer jag hann fundera över året kom jag såklart på otaliga roliga händelser som ridsportsåret 2011 bjudit på  - och min mandatperiod som CUS ledamot har bara börjat. Det här kommer bli galet bra.

Gott nytt år kära ridsportsvänner, jag ser fram emot ännu ett år tillsammans!

Martina

Mitt första år i CUS

Min första årskrönika här på ungiridsporten.blogg.se får sammanfatta mitt första CUS-år.


CUS-ANSÖKNINGSINTERVJUN
Med valberedningens Agens Björn ledde till...


RIX-UNGDOMSMÖTET
En fantastiskt rolig helg, med mycket inspiration, engagemang och kunskap bland representanter av ridsportens unga! Det var också här på mötet som jag blev invald till styrelsen och det var nog det absolut bästa som har hänt under detta året. För det har lett till...


UNGDOMSFORUM
Efter att ha jobbat i ridhuset på fm, bytt om i bilen på väg till flygplatsen, åkt med en vilsen taxichaufför och sprungit in på hotellet där ungdomsforumet hölls möttes jag av en helg där unga ridsportares mål och visioner gav mig gåshud. Möten med flera aktiva ungdomar är helt fantastiska. Det finns så mycket enegi, idéer, inspiration och ett fantastiskt engagemang! Under andra dagen faciliterade jag en helg grupp bestående av tävlingsintresserade och aktiva ungdomar där vi processade fram mycket som jag nu tar med mig i mitt fortsatta arbete med...


TÄVLINGSSEKTIONEN
Jag måste lyfta SVRFs tävlingssektion som inte har ett lätt arbete på sina axlar. Detta är en grupp människor som jag verkligen har som förebilder. Deras erfarenheter, engagemang och stora kunskap kring tävlingsverksamheten är fantastiskt och de gör allt för ridsportens bästa! Att representera CUS och oss unga här är också något jag är otroligt stolt över att få göra!


DET VARDAGLIGA CUS-ARBETET
Med möten, mailsvar, telefonsamtal, mer möten och svarandes på frågor är tidskrävande med otroligt roligt. Att få vara med och påverka, engagera, möta, inspirera och arbeta för världens bästa idrott - ridsporten är verkligen stort!


Jag vill som avslutning bara flagga för en länk.
http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/12/TillfalligfrysningavMom1512/

Jag vill med den önska och hoppas att ni tar chansen och mötas och framföra era tankar och idéer på ett trevligt sätt. Var med och påverka - för ridsportens bästa!

GOTT NYTT ÅR!

KRAM MALIN G


Jennies ridsportår!

Hej på er!


Dags att summera året! Här kommer min topp-fem lista över årets händelser!


5.  Årsmöten och stämmor

Det har varit stämmoår i idrotten och jag besökte inte mindre än fem olika årsmöten/stämmor! Vilken fantastisk möjlighet det finns att påverka om man använder dessa påverkansvägar! Häftigt!


Jag fanns på plats under:

-          Stockholms läns Ridsportförbunds DUS årsmöte

-          Stockholms läns Ridsportförbunds årsmöte

-          RIXU – CUS egen stämma!

-          SvRF’s stämma

-          RIM (Riksidrottsmötet) – RF och SISU Idrottsutbildarnas stämma



4. Blogg och facebook

Vi startade bloggen och facebookgruppen på prov under våren. Nu är det en ordinarie informations- och kommunikationskanal för oss. Så häftigt när ni kommer in med tankar och synpunkter till oss här!


 

3. Stipendie x 2

Året startade med en stipendiekonferens för alla som fått utmärkelsen årets ungdomsledare eller årets ungdomssektion i distrikten. Det var tema värdegrund och ledarskap. Dessa fantastiska ungdomar gjorde starten på 2011 till en riktig energikick!


Några veckor senare åkte jag till Göteborg för att hämta ut ett stipendium ur Sven Tollings minnesfond! En häftig upplevelse! Pengarna använde jag för att gå UGL som är en ledarutbildning.



2. Facilitering

I oktober var hela CUS gänget nere i Göteborg hos Malin Morén på faciliteringsutbildning inför ridsportforum. Vi lärde oss mer om att underlätta processer för grupper, fick ett uppslag av metoder, övade massor, fick ris och ros och var superladdade inför ungdomsforum där det var ”skarpt läge”. På ungdomsforum faciliterade vi workshops mellan föreläsningarna – superkul!


 

1. Samarbete med Friends

Nu är det äntligen igång på allvar! Samarbetet mellan Svenska Ridsportförbundet och Friends. Tillsammans ska vi jobba för en ännu tryggare stallmiljö med fokus på relationen människa – människa. Dessutom kommer trygghetsbilagan ut tillsammans med första numret av Häst & Ryttare. Till våren lanseras samarbetet på riktigt i samband med att nästa ansökningsperiod för idrottslyftet startar! Håll utkik!


 

 

Jag vill avsluta med ett stort Tack till alla er som jag mött under 2011, ni är fantastiska och ni ger så mycket energi! Jag är stolt över att vara en del av Svensk Ridsport tillsammans med er!

 



GOTT NYTT RIDSPORTÅR 2012!

/Jennie


Ridsportåret 2011 - enligt Elin

Året börjar närma sig sitt slut och det har blivit dags att summera. Här följer min fem höjdpunkter från 2011:

5. Den som väntar på något gott/tjat lönar sig alltid eller CUS-möte i Växjö

Ända sedan jag kom med i CUS har jag hoppats på att vi skulle förlägga ett möte till min hemstad Växjö. I september var det äntligen dags - det blev både möte och ridning på ridskolan där jag jobbar.



4. Ungdomskonferens i vårt västra grannland

Tidigt i höstas drog jag och Jennie till Norge-landet för att delta i en konferens om barn- och ungdomsidrott. Där fick vi träffa andra idrottsengagerade från de nordiska länderna. Det var superintressanta föreläsare, otroligt vacker natur och en möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra ridsportare.



Jag och Jennie i Lillehammer

3. Riksungdomsmötet

I maj var det dags för riksungdomsmötet, som är ridsportungdomarnas stämma. Vi tillbringade en helg på Högbo Brukshotell och ägnade oss både åt lek (Fångarna på Bruket) och allvar.

De tidigare CUS:arna Charlotta, Linnéa och Jenny lämnade oss. Nytillskott blev Madde, Frida, Malin G, Martina och Pernilla.



Ridsportungdomar har en given plats i föreningarna, i distriktet och centralt. Vi kan påverka vår egen framtid!

2. EM-guld, EM-guld, EM-guuuuuuuld!

Hur bra är han inte, vår Roffe? Äntligen fick han det mästerskapsguld som han så väl har förtjänat. Radiosportens reportage från händelsen är klassiskt och RGB har blivit en idrottskändis att räkna med, även för de som normalt inte följer ridsporten.



Foto: Ridsport.se

1. Lev din dröm - våga satsa!

I november gick historiens första ungdomsforum av stapeln i Täby utanför Stockholm. Två helt fantastiska dagar där vi i CUS stod som arrangörer och fick chansen att möta nästan 200 engagerade ridsportungdomar. Jag lärde mig så otroligt mycket under den helgen och när jag ser tillbaka på 2011 så var ungdomsforum helt klart höjdpunkten - i alla kategorier!


Tack alla ni som deltog och som delade med er av era tankar, drömmar och mål!



På bilden: Amanda Landeblad och Helena Carlsson
Foto: Ridsport.se


Med hopp om att 2012 blir minst lika bra!

/Elin


Dan före dan...

Sist jag bloggade här var jag glad över att snön kommit i norra norrland - närmare bestämt Luleå där jag håller till - men vad snabbt den försvann! Efter det har det förstås kommit mer snö, men som tinat bort igen! Flera gånger om. Vi har verkligen haft en konstig vinter än så länge, långkalsongerna ligger kvar i garderoben och jag har fått köpa en tunnare dunjacka. Imorgon är det som ni säkert inte glömt julafton. På ridskolan där jag håller till, Luleå Ridklubb, har vi världens mysigaste jultradition. Tidigt på julaftonsmorgon samlas vi i stallet, mockar och gör fint år hästarna för att sedan rida ut tillsammans i snön. Efteråt bjuds det på gröt och fika i cafeterian för att värma frusna tår. Det här har jag gjort varje julaftonsmorgon sen jag lärde mig rida ut i skogen och jag har svårt att tänka mig att julstämningen skulle infinna sig utan denna tradition. Alla på ridskolan samlas, stora som små, om du har en egen häst eller lånar någon av ridskolans, om du är hobbyryttare eller tävlungsryttare. Trots att jag är en morgontrött tjej så ser jag fram emot morgondagen i stallet. Jag avundas alla som nu fått jullov, det saknar jag verkligen sen tiden man gick i skola. Lov! Vilken fantastisk känsla. Lite lov tar jag dock från mina uppdrag, mina ridelever har jullov, jag har gett hästen jag tränar med julledigt och jag ska inte ha några möten fören nästa år. Men det drar igång tidigt nästa år, den 8:e januari är det dags för Ryttargala i Stockholm. Som Elin tidigare skrev så är vi från CUS inbjudna att delta - hur kul ska inte det bli? Ska ni på Ryttargalan? Glöm inte att anmäla er i så fall! Jag hoppas att vi ses där. Nej, nu ska jag köpa julklappar, för jag är för första gången i mitt liv sent ute i julklappshandeln. På återseende! Martina

En nybadad hund och ett kortvarigt farväl.

Då har min bloggvecka nått sitt slut och jag kan berätta att jag missat att rapportera något viktigt och roligt!

Under Globen fick jag reda på att jag kommer att få vara en del av arbetsgruppen kring en framtida talangsatsning!

Minns ni, framförallt ni som var i min grupp under söndagen på ungdomsforum, att ni lyfte tankar om en framtida talangsatsning? Här är ett steg i rätt riktining! Jag skall verkligen ta med mig era spännande tankar och försöka framföra dem på bästa sätt. Så, tro inte att jobbet vi gjorde var för jäves. (Hur det nu kan tänkas stavas...) Tvärtom, nu kör vi!

God Jul & Gott Nytt År,

Önskar Malin och en blöt hund...


Var rädd om ditt huvud, du har bara ett.

Jag blev nyfiken efter en rubrik på en av våra svenska ridsportssajter då jag läste att Isabel Werth ridit GP i hjälm!

- Fantastiskt tänkte jag. Samtidigt som jag undrar och hoppas att detta nu blir en trend?

I Globen såg vi, en av mina absoluta förebilder, Patrik Kittel, på prisutdelning iförd hjälm. Jag vet att han berättat i en intervju om att en knöl på bakhuvudet gjort det svårt för honom att använda hjälm. Så jag är glad och övertygad om att Patrik och alla runt honom också är det över att han och ett känt hjälmföretag numer samarbetar.

Men, jag undrar ändå såhär en söndagmorgon vad som fått den skickliga tyskan att använda hjälm, hela vägen in till tävling?
På samma tävling som vi såg Patrik i hjälm på prisutdelningen såg vi också bla Isabel på den öppna träningen på Warum Nicht, då som enda ryttare - utan hjälm!

Där satt vi, publiken full av intresserade beundrare (varav flera potentiella "morgondagens stjärnor") i publiken och såg hur eliten gjorde.
Vi sög in allt vi kunde om hur ryttareliten förberedde sina hästar och det var roligt att se.
Men som en vagel i ögat stack den mellanblonda hästsvansen som fritt fladdrade till höger och vänster genom bytesserier, piruetter och ökad galopp.

Jag är inte alltid mycket för grupptryck men jag hoppas här att det fantastiska grupptrycket blivit för starkt och att det får Isabel Werth att ha hjälmen på hela vägen in mellan dressyrstaketen. Way to go Isabel!

Jag önskar mer hjälm på alla ryttare, oavsett nivå. Och det inte bara för att slippa se fladdrande högt uppsatta hästsvansar utan för att vara rädd om bl.a. all den kunskap vår fantastiska världselit besitter, så att vi vanliga dödliga under lång, lång tid skall kunna ta vara på och lära utav den, för det är precis vad vi gör.

Så, mitt enda råd: var rädd om ditt huvud, du har bara ett!
En bra hårdag får du visa på annan plats än i sadeln...

För kaskens tid är ett minne blott!


Malin


Ridsporten mitt i Stockholm city

Den här fredagen har jag vigt åt ridsporten och organisationsprojektet. Styrgruppen har fått nulägesanalysena presenterade av de tre delprojektgrupperna. Krångligt? Okej, vi backar...

Jag och de andra som är med i gruppen som håller i trådarna i projketet som ska se över ridsportens organisation till nästa stämma har träffats idag. Vi har fått lyssna på de grupper som har samlat in information om hur organisationen tycks fungera idag. Det skapade såklart en del frågor som vi sedan fick chansen att få svar på.

Nu tar vi lite julledigt och sen går vi in i börlägesfasen. Hur skulle vi kunna göra för att utveckla Svensk Ridsport så att den ännu bättre?

Här kommer lite bilder från dagen!

/Jennie

Konferensanläggningarna måste spara mycket papper på alla som sitter med sina datorer...


Sven-Östen och Annica från gruppen "Struktur & samverkan" presenterar gruppens nulägesanalys.

Ulf från gruppen "Föreningsservice" presenterar deras nulägesanalys.

Jana och Sture från "Finansiering" presenterar den sista nulägesanalysen.

Workshop i grupper - frågor och synpunkter på nulägesanalyserna.

Mathias i sin nya mössa!

Utsikt över city!

Ett jobb som designer: Banbyggare.

Härom dagen när jag kikade in på svtplay (där du kan hitta flera roliga ridsportsklipp och bra bevakning på bla världscupen) så hittade jag ett klipp med banbyggaren Peter Lundström.
Peter är också ledamot i SvRFs Tävlingssektion, där jag representerar CUS (och alla er unga, såklart) och jag kontaktade honom för en liten intervju där han berättar om sitt yrke. Kanske drömmer du också om att få bygga stora banor för världseliten? Peter ger dig tips på vägen!
 



- Hur går det till om man skulle vilja bli banbyggare?
- När man fyllt 18 och har tävlat 1.20 och är intresserad så är det bara att anmäla sej till sitt distrikt; sedan är det kurser blandat med praktik och bara att köra på... Börjar lågt och jobbar sig sedan uppåt.

- Har du något tips om man skulle vilja bli det?
- Ta kontakt med någon banbyggare som man tycker är bra och häng med på tävlingar för att se hur det fungerar!

- Hur kommer det sig att du själv blev banbyggare?
- Red och tävlade mycket som jr/YR; Sylve kom till vår lilla stad och fick oss att brinna för sporten. Klubben behövde en banbyggare och det blev jag... Sedan fastnade jag för detta och bestämde mej för att se hur långt man kan komma!

- Roligaste minnet som banbyggare?
- Kanske första SM -98, eller när jag för 3 år sedan blev ensam ansvarig för banorna i Globen. Eller första WC omgången... Finns massor!

- Favoritplatsen du byggt på? Vad är en bra tävlingsplats för dig?
- Drammen i Norge, Globen och Scandinavium... En bra tävlingsplats har allt det sportsliga (underlag, hinder, framridning) plus en bra atmosfär och publik.

- Hur ser en vanlig arbetsdag/vecka ut för dig?
- Jag slutade jobba "vanligt" för 2 år sedan för att kunna satsa fullt ut på banbyggandet så det är inte så mycket vanliga veckor: periodvis så är det bara tävlingar och då kan jag vara borta i 4-6 dagar och jobba dygnet runt, är det lugnare så har jag en hel del konsultuppdrag och lite utbildningar/föreläsningar.

Här kan du se klippet på Peter!
http://svtplay.se/v/2638652/hastsport/hasthoppning__sa_designas_banan



Tusen tack, för svaren på mina frågor, Peter.


Det finns många sätt att arbeta med hästar på, som banbyggare kan vara ett.
Vad drömmer du om att arbeta med i framtiden?


Malin


Måndag 12 december

Efter en dags julklappsshoppning med ganska så dåligt resultat så är jag nu hemma. Har hunnit jobba lite och förbereda inför imorgon också. På vägen in till stan så passade jag på att intervju min vän Tess, eller rättare sagt Therese Boman.

Therese är 20 år gammal och rider och tävlar för Billdals Ridklubb. Hon har varit på klubben ända sedan hon var liten och hennes mamma, Carina Olofsson, har bla varit ridskolechef här på Billdal, men arbetar idag som tävlingsansvarig och ridlärare. Det var Carina som var tävlingsledare för våra Elittävlingar förra helgen - vilket hon gjorde med bravur!

Tess, i alla fall, rider upp till 145 på sin egna häst Step Up S som hon haft sedan hon var fyra år. Under tävlingarna på Billdal förra helgen red T kvalet inför YR Cup i Scandinavium 2012. Hon var felfri i första rundan och efter målgången höll läktaren på att braka samman och taket var nära att lyfta. Vilken prestation på hemmaplan!

- Tess, hur kändes det att rida in för fullsatta läktare på hemmaplan? Var du inte nervös?
- Först när jag red in på banan, var jag jättenervös. Men jag fick startsignal så släppte allt - jag hade bara fokus på vad jag skulle göra och varken hörde eller såg något annat.

Tävlar på hemmaplan!
Hela läktaren red med Tess på hemmaplan under elittävlingarna vi anordnade första helgen i december! Och så bra det gick!

- Hur laddar du upp inför en tävling? Har du något speciellt som du brukar göra innan start?
- Ja, 25-30 starter innan sitter jag på läktaren och ser ett par rundor, samtidigt som jag brukar få hjälp av någon att ta ut hästen. Därefter måste jag gå på toa. På vägen och i stallet så lyssnar jag på Snooks gamla låt "Såpbubbler", den får mig att tänka på något helt annat som inte har med prestationen att göra. Ca 20 starter innan sitter jag upp på hästen och först rider jag bara runt och hittar känslan. Närmre och närmre min start ökar mitt fokus. Här är det viktigt att de omkring mig, så som min mamma och min tränare vet hur jag vill ha det och hur jag behöver ladda upp. Det är viktigt för att det inte skall ske något onödigt missförstånd. Sedan är siktet helt inställt på tävling!

- Vad är det bästa med att tävla?
- Gemenskapen! Att träffa alla kompisar ute på tävlingarna. Sen är det också inne på tävlingsbanan som jag känner att jag och hästen verkligen är ett - att vi gör det här tillsammans. Steppan och jag ställer ofta upp för varandra.

- Finns det något du skulle säga är det värsta med att tävla?
- Det är klart, då man står med lera upp till knäna och det regnar på tvären kan det ibland ta emot, säger T och skrattar. Men det är ofta då jag känner att de bra stunderna blir extra värda - då allt slit ger så mycket mer tillbaka.  Fundera på vad som är viktigt och hur det kan bli bättre istället. Lägg inte energi på att klaga!

- Är det viktigt med mål för dig i ditt tävlande?
- Ja, jag sätter både lång- och kortsiktiga mål för att ha något att sträva emot, det är viktigt för mig. I år var mitt mål att ta mig tillbaka till min högsta nivå igen efter skadan jag fick efter att ha kraschat svårt på en tävling förra vintern. Och det målet har jag uppnått!

- Har du något råd till andra unga ryttare i Ridsportsverige?
- Sluta aldrig kämpa! Lär dig att ta motgångarna, de dyker ändå alltid upp... Och kom ihåg att det finns värre saker i livet än ett nedslag...


Tack Tess för intervjun!

Tess och Steppan pryder numer även Scandinavium inför Gothernburg Horse Show!
Tess och Steppan pryder numer även Scandinavium inför Gothenburg Horse Show! Vi ses väl där?



Malin.


Åh, nu är det min tur igen!

Den 12e december - julstämningsstatus - hoppas på förbättring.

Idag är jag ledig, vilket jag är varje måndag, eftersom jag jobbar lördagar också på ridskolan.

Så, idag på min lediga dag tänkte jag först åka ut och rida min häst, sedan lämna hunden hos mamma och pappa så att hon slipper vara ensam när jag och min kära vän Tess åker in till stan och ser om vi hittar lite julklappar.
Det var längesen jag var ute i såhär god tid, förra året minns jag när jag sprang runt på stan 22, 23 och expediterna log och sa "sista julruschen...?". Jag kände då hur jag kröp ihop lite och svarade "detta är faktiskt första...".

Vad önskar ni er i julklapp i år?


Jag tänkte hinna med något blogginlägg till också. Hoppas det skall smaka!

Kram
Malin G


Skämslåt?

Kommer ni ihåg den här käcka låten? Det hade varit spännande att höra vad Malin tycker om den idag...







/Elin

CUS-hästen

När CUS-ordförande Helena flyttade till Stockholm frågade hon mig och Charlotta Thunander (som är ex-CUS:are) om vi ville ta hennes häst Rickard på foder. Vi tackade ja och i augusti flyttade Rickard från Hässleholm till Växjö. Det är ett beslut som vi inte har ångrat en sekund! Snarare är det så att vi får nypa oss i armen med jämna mellanrum för att förstå vilken otrolig tur vi har haft.

Rickard är en av de absolut trevligaste hästar som jag har haft möjlighet att jobba med. Han är supersnäll i all hantering, jätterolig att rida, rör sig trevligt, är samarbetsvillig men har ändå nerv. Kort sagt - Rickard är en riktig pärla! Tack Helena för att vi får möjlighet att låna honom.

Rich Forever "Rickard"

f. -05

e. Richfield - Forever



Rickard och Charlotta, jag är så glad att Charlotta vill dela honom med mig, det är den perfekta lösningen när man inte har tid och råd att ha en egen häst.

/Elin


Ryttargalan!



Den 8 januari 2012 är det dags för Ryttargala igen. Den här gången är hela CUS inbjudna, det är vi väldigt glada och tacksamma för.
(Bilden ovan blev lite suddig, se http://www3.ridsport.se/Ryttargalan/ för fullständig information.)



Så här fina var Helena, Jennie, undertecknad, Linnéa och Malin när det begav sig förra året.


/Elin


Adventstid

Natten till måndag föll den första snön över Växjö och nu är det vitt på marken. I stallet ser det ut så här:




Jag tror att många stall i Sverige just nu är eller kommer bli lika fint julpyntade som ridskolan där jag jobbar. En härlig tradition!

Idag har jag och mina arbetskamrater övat inför söndagens Luciashow, det blir ett instruktörsnummer även i år. Lucia- och julshow är också fina ridsporttraditioner. Utan att man har suttit och frusit rumpan av sig på läktaren i ridhuset i minst en timme och lyssnat till mer eller mindre falsk Luciasång blir det liksom inte jul.


/Elin

Hästiga böcker

Har du sett nya Mini- och Maxignägg?
Mini- och Maxignägg är ett lekfullt teorimaterial för barn och unga som du kan jobba både teoretiskt och praktiskt med. De finns att beställa hos SISU idrottsböcker - idrottens eget förlag!



Hos SISU Idrottsböcker hittar du en hel del böcker från ridsporten, men också allmänt för idrotten och böcker från andra idrotter.

Här kommer lite tips! Klicka på bilderna för att läsa mer!







/Jennie

Ridning och sabeltandade tigrar!

Två dagar i veckan drar jag på mig ridbyxorna och åker ut till stallet för att rida. Hästen jag rider heter Landhof MB och ägs till hälften av SvRF’s ordförande Anders Mellberg.

Hoffa , som han kallas, står på Söderby Gård i Vallentuna. Just idag rådde det full aktivitet där, i stora ridhuset var det hoppträning för EG Haking och i lilla ridhuset red alla som inte var med och hoppade... Jag och en annan tjej bestämde oss helt enkelt för att trotsa vädrets makter och rida ut. Jag kände mig lite som Mulles matte Molly när jag skulle försöka motivera Hoffa att lämna sitt hö i boxen för att ge sig ut i kolmörker, snålblåst och regn. Men ut kom vi, utrustade med pannlampa och fullt påklädda! Hoffa är fantastiskt snäll och går dit man ber honom. Men precis som i serien om Mulle så finns det en sabeltandad tiger som håller till i trakterna. När vi skrittat förbi hagarna tog det tvärstopp, jag började ana att den sabeltandade tigern hade ett finger med i spelet. Efter att Hoffa stått och tittat ut i mörkret en stund, på vad jag tyckte såg ut som en vedhög, så var tigern plötsligt borta och vi kunde skritta förbi vedhögen. Skönt!

Skämt och sido, men Hoffa är så tydlig med hur hästar faktiskt reagerar. Om man skrittar längst med vägen och det kommer en stor lastbil så bryr han sig inte det minsta, men så fort det är en förändring i omgivningen så reagerar han direkt. Helt ologiskt om du frågar mig, men antagligen livsavgörande om du frågar en häst!

Hoffa var i alla fall jättenöjd när vi kom tillbaka hem och han kunde fortsätta tugga i sig sitt hö!


RSS 2.0